Naslovnica Gospodarstvo Lani 51-odstotni upad turističnih prihodov in 42-odstotni upad nočitev

Lani 51-odstotni upad turističnih prihodov in 42-odstotni upad nočitev

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska turistična organizacija je objavila zaključne statistične podatke za lansko leto. Lani smo v Sloveniji zabeležili nekaj več kot 3 milijone prihodov turistov in nekaj več kot 9 milijonov turističnih nočitev. Čeprav številke glede na vso dogajanje po izbruhu pandemije sploh niso slabe, bo koronsko leto 2020 slovenskemu turističnemu gospodarstvu zagotovo ostalo v slabem spominu.

 

Zaradi upada gostov iz tujine so lani izostali tudi marsikje že kar običajni prometni zastoji (foto: SJ)

 

Slovenska turistična organizacija (STO) je na spletnem portalu slovenia.info objavila zaključne statistične podatke za lansko leto. Po teh podatkih smo v letu 2020 v Sloveniji v primerjavi s prejšnjim letom (2019) zabeležili kar 51-odstotni upad prihodov turistov in 42-odstotni upad nočitev. Pandemija koronavirusa je botrovala k temu, da je bilo tujih turistov precej manj kot prej, zato pa so panogo reševali domači turisti.

Tujih gostov je bilo namreč lani skoraj natanko tri četrtine manj kot predlani (74 odstotkov manj), število njihovih nočitev pa je upadlo za 71 odstotkov. »Velik upad števila tujih gostov je delno ublažila rast domačih turistov, ki so v letu 2020 ustvarili za kar 21 % več turističnih prihodov in za 33 % več turističnih prenočitev kot v letu 2019. Domači gostje so ustvarili kar 64 % vseh turističnih prenočitev v letu 2020,« so pojasnili s STO.

Seveda je bilo največ nočitev domačih turistov zabeleženih po koncu prvega vala okužb in pred začetkom drugega, torej predvsem v poletnih mesecih. K reševanju gospodarske panoge turizma pred kolapsom so precej pripomogli turistični boni in tudi osveščevalna kampanja STO ‘Zdaj je čas. Moja Slovenija’, saj je nato Slovenija v primerjavi z evropskim povprečjem zabeležila opazno nižja upada nočitev in prihodov.

Poleg podatkih o državah porekla tujih gostov pa so na STO dodali še razvrstitev glede na nastanitvene objekte . Turisti so tako lani največ nočitev ustvarili v hotelih – skoraj 4,2 milijona, kar predstavlja 45,4-odstoten delež, sledijo drugi nastanitveni obrati (več kot 3,6 milijona; 39,2 %) in kategorija kampov (1,4 milijona; 15,4 %).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.