Naslovnica Šport Kristjan Čeh se je z zlatom na SP v atletiki vpisal v zgodovino

Kristjan Čeh se je z zlatom na SP v atletiki vpisal v zgodovino

Avtor: Spletno Uredništvo
V Sloveniji je nedvomno športna novica dneva zlata medalja metalca diska Kristjana Čeha na svetovnem prvenstvu v atletiki. Ne le, da je Ptujčan zasluženo postal svetovni prvak, ampak je z rekordnim metom 71,13 m postavil nov najboljši rezultat svetovnih prvenstev in napovedal, da najboljše šele prihaja.
Kristjan Čeh se je z zlatom na SP v atletiki vpisal v zgodovino

Kristjan Čeh med kvalifikacijami meta diska na SP v Eugenu (foto: FB Kristjan Čeh)

Ko je slovenski metalec diska Kristjan Čeh leta 2019 postal evropski prvak v metu diska med mlajšimi člani, je marsikdo zaslutil, da postavnega Ptujčana čaka še lepa športna kariera. Lani je nato spet osvojil ta naslov, potem pa se mu prvi nastop na Olimpijskih igrah ni izšel po željah, vseeno pa je pristal na zelo visokem petem mestu. A talent Čeha ni bil nikoli sporen, saj je v zadnjih letih nenehno izboljševal svoje rezultate.

Tako je bil tudi pred letošnjim svetovnim prvenstvom v atletiki, ki ga gosti ameriško mestece Eugene, Kristjan največji slovenski adut za osvojitev odličja. In 23-letni orjak ni razočaral. V tretji seriji finala je disk vrgel 71,13 metra daleč, tako postavil nov rekord svetovnih prvenstev in na koncu za skoraj 2 metra premagal drugouvrščenega Litovca Mykolasa Alekno. To je hkrati pomenilo zmago, zlato medaljo ter naslov svetovnega prvaka za slovenskega reprezentanta.

Sicer je bila ta šele druga slovenska zlata medalja v zgodovini slovenskih nastopov na članskih svetovnih prvenstvih, potem ko je tudi prvo osvojil izjemni metalec Primož Kozmus, a v metu kladiva. Seveda je bil Kristjan Čeh na koncu presrečen, saj je bila to tudi njegova sploh prva medalja v članski konkurenci. Takšen sanjski razplet SP pa napoveduje še svetlejšo prihodnost, v kateri se po današnjem izidu že omenjata svetovni rekord in olimpijsko zlato odličje.

Sicer bi z današnjim metom lani na OI v Tokiu Kristjan že pospravil to najbolj žlahtno medaljo v žep, medtem ko mu za svetovni rekord še malce manjka. Veljavni svetovni rekord je namreč 74,08 metra. Postavil pa ga je Jürgen Schult leta 1986 v dresu vzhodnonemške reprezentance, kar skoraj zagotovo pomeni, da bi z današnjimi doping testi ta rekord takoj razveljavili (Vzhodna Nemčija je bila namreč v 80. letih znana kot domovina sistematičnega ‘državnega’ dopinga).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.