Naslovnica Magazin Komisija EU je Apple oglobila za več kot 1,8 milijarde evrov

Komisija EU je Apple oglobila za več kot 1,8 milijarde evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Nadaljuje se serija mastnih kazni za največje svetovne spletne velikane, ki ne spoštujejo zakonodaje EU. Družba Apple je zaradi kršenje protimonopolnih pravil EU pravkar dobila rekordno 1,8 milijarde evrov visoko globo.
Komisija EU je Apple oglobila za več kot 1,8 milijarde evrov

Grafika s pojasnilom Evropske komisije o kršitvah družbe Apple (foto: ec.europa.eu)

Junija leta 2020 je Evropska komisija začela formalne postopke glede kršenja pravil gospodarske družbe Apple za razvijalce aplikacij o distribuciji aplikacij prek ‘App Store’, sedaj pa je po dolgotrajnih postopkih le sprejela dokončno odločitev. Ta odločitev bo najbrž dolgo ostala v spominu, saj je Evropska komisija družbi Apple naložila mega-kazen  v višini več kot 1,8 milijarde evrov (s številkami 1.800.000.000 evrov).

Tako visoko kazen so pri Applu dobili zaradi več let trajajočih zlorab prevladujočega položaja na trgu distribucije aplikacij za pretočno predvajanje glasbe uporabnikom iPhone in iPad (uporabniki iOS) in sicer prek svoje trgovine z aplikacijami App Store. Komisija EU je ocenila, da je znesek kazni sorazmeren s svetovnimi prihodki skupine Apple in obenem potreben za doseganje odvračilnega učinka.

»Komisija EU je zlasti ugotovila, da je Apple za razvijalce aplikacij uporabil omejitve, ki jim preprečujejo obveščanje uporabnikov iOS o alternativnih in cenejših glasbenih naročniških storitvah, ki so na voljo zunaj aplikacije (‘določbe proti usmerjanju’). Po protimonopolnih pravilih EU je to nezakonito,« so svojo drastično kazen, ki bo nedvomno velik opomnik za vse ostale spletne velikane, pojasnili z Evropske komisije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.