Naslovnica Gospodarstvo Govora bo predvsem o zelenemu prehodu elektroenergetike

Govora bo predvsem o zelenemu prehodu elektroenergetike

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri se bo v Laškem pričela 15. bienalna konferenca slovenskih elektroenergetikov. Posvečena bo predvsem zelenemu prehodu elektroenergetike, pa tudi medsektorskega povezovanja energetskih virov, tranziciji energetike skozi nacionalno zakonodajo, študentsko tekmovanje za najboljši referat in napovedim o dogajanju ob napovedanem evropskem oz. kar globalnem prehodu na zeleno ekonomijo do leta 2050.
Slovenska hidroelektrarna na spodnje delu reke Save (foto: FB Hidroelektrarne na Spodnji Savi)

Že petnajsta po vrsti konferenca slovenskih elektroenergetikov bo potekala v organizaciji Slovenskega združenja elektroenergetikov CIGRE-CIRED, ki je del svetovnih združenj CIGRE (s sedežem v Parizu) in CIRED (s sedežem v Liege-u). Konferenca bo posvečena zelenemu prehodu elektroenergetike, obetata pa se tudi panela glede medsektorskega povezovanja energetskih virov in tranzicije energetike skozi nacionalno zakonodajo.

Na tridnevnem dogodku, ki ga bo gostil kongresni center Thermana Laško, bo nastopila vrsta uglednih gostov iz Slovenije in iz tujine. Na zaključni dan konference, ki je sicer na vrsti vseki dve leti, bo dopoldne potekalo ‘Študentsko tekmovanje za najboljši referat’, usmerjen v inovacije in prihodnost slovenske elektroenergetike. Sodelovalo bo kar 178 referatov na predvidene prednostne teme, ki so nastali v 21-ih študijskih komitejih.

Na konferenci bo moč tudi izvedeti, kakšno bo globalno električno omrežje in kakšni bodo viri proizvodnje energije pri predvidenem zelenem prehodu do leta 2050. »V modelih 2050 vidimo ne prav veliko povečanje deleža jedrskih elektrarn (iz 13% na 19%) medtem, ko naj bi bil delež obnovljivih virov povsod po svetu povečal iz sedanjih 27% na okrog 65% (vetrne elektrarne 31%, solarne elektrarne 14%, hidroelektrarne 18%, elektrarne na biomaso pa do 2%).

Delež plinskih elektrarn s hranilniki zajemanja TGP naj bi bil okrog 13% (povečanje iz sedanjih 7% brez zajemanja TGP). Termoelektrarne na premog naj bi iz sedanjih 46% skoraj čisto izginile. V leti 2050 se predvideva njihov delež v višini 4%, vendar z zajemanjem TGP. Emisije zaradi proizvodnje električne energije pa bi se znižale iz sedanjih 13 500 Mt CO2e na nivo pod en tisoč Mt CO2e,« so pojasnili s Slovenskega združenja elektroenergetikov CIGRE-CIRED.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.