Naslovnica Kronika FURS o Roku Snežiču in odpiranju podjetij v BiH

FURS o Roku Snežiču in odpiranju podjetij v BiH

Avtor: Spletno Uredništvo
Finančna uprava Republike Slovenije je danes objavila opozorilo, da gre pri odpiranju novih podjetij v Bosni in Hercegovini za veliko verjetnost sodelovanja v davčnih prekrških in celo kaznivih dejanjih. V opozorilu so posebej omenili davčnega svetovalca Roka Snežiča.
FURS o Roku Snežiču in odpiranju podjetij v BiH

Odpiranje podjetja v BiH se lahko spremeni v pravcato hojo po minskem polju (foto: pxhere.com)

S Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so pojasnili, da nekateri slovenski davčni svetovalci že leta promovirajo odpiranje podjetij v BiH. Obljubljajo celovito storitev s pripravo akta o ustanovitvi, overitvijo dokumentov, registracijo na sodišču, odprtjem računa na banki, pridobitvijo davčne številke, najemom prostorov, prijavo sedeža podjetja in začasnega prebivališča, ureditvijo delovnega dovoljenja…

Posebej pa so omenili davčnega svetovalca Roka Snežiča. »V medijskem prostoru so v zadnjem času pogosti oglasi Roka Snežiča in podjetja Snežič davčni inženiring d.o.o., na spletu (in v medijih) pa je mogoče zaslediti več takšnih ponudb davčnih svetovalcev, kot na primer: www.agencijaspin.si, www.lerona.si, www.snezic.si, www.spinosa.si, www.vizija-racunovodstvo.si in tako dalje,« so bili zelo neposredni na FURS, kjer so tudi pojasnili, kako in zakaj prihaja do kršitev.

Odprtje podjetja slovenski davčni svetovalci prikazujejo kot davčno optimizacijo, oz. legalno ravnanje za doseganje davčnih prihrankov. Te je možno ustvariti zaradi razlik v zakonski obdavčitvi med BiH in Slovenijo – nižjega davka na dobiček (10%) in nižjega DDV-ja (17%), v BiH pa tudi niso obdavčene dividende, vozila in plovila. FURS ob tem poudarja, da registracije podjetij v BiH niso sporne, če ta podjetja potem dejansko opravljajo svojo dejavnost.

Če pa dejavnosti ne opravljajo, gre za fiktivna, slamnata podjetja, katerih izključni namen obstoja je izogibanje polnemu plačevanju davkov. Tu pa se pričenja področje sankcij FURS, ki obsega plačilo utajenih davkov, dodatnih 7% obresti, prekrškovne sankcije in v primeru pokazateljev oziroma sumov kaznivega dejanja davčne zatajitve ali ponarejanja listin tudi začetek kazenskega postopka. Začetni ‘davčni prihranek’ se tako hitro spremeni v finančno izgubo.

FURS je navedel 5 primerov različnih načibov kršitev predpisov ter spomnil, da se ustanavljanje podjetij v BiH ne razlikuje preveč od ustanavljanja gospodarskih družb v drugih državah (Ciper, Lihtenštajn, Srbija, Luksemburg, Švica). Sicer je FURS najbrž prav posebej pozoren na podjetja slovenskih lastnikov, ki so bila ustanovljena v BiH,  in na razne kršitve že od primera Dijane Đuđić leta 2018, ko naj bi ta bosanska podjetnica bi posodila denar slovenski politični stranki SDS.

Dodali so še, da učinkovitost mednarodne izmenjave finančno-davčnih podatkov vsako leto narašča, tudi med Slovenijo in Bih, zato je že davčnim organom skoraj nemogoče karkoli prikriti. FURS pa je v svoje obvestilo za javnost dodal še zanimivo prošnjo, naj ponudniki oglaševalskega prostora pomagajo zaščititi potrošnike in naj ne sodelujejo pri oglaševanju spornih praks ter posledičnem oškodovanju slovenskega proračuna.

Žal ponudniki oglaševalskega prostora niso detektivi, nimajo veliko možnosti preverjanja in zakonsko niso niti pristojni za preverjanja, ali se pri njih oglašujejo prava ali fiktivna podjetja, oziroma, če gre za legalne ali ilegalne davčno-finančne posle.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.