Naslovnica Gospodarstvo EU stavi na ogljik in vodik, odpravila pa bo zemeljski plin

EU stavi na ogljik in vodik, odpravila pa bo zemeljski plin

Avtor: Spletno Uredništvo
V Evropskem parlamentu so se danes intenzivno ubadali z energetiko in sprejeli nekaj zelo pomembnih, če že ne kar prelomnih gospodarskih odločitev. Podprli so namreč razvoj infrastrukture za izkoriščanje vodika in ogljika, ukinili pa so financiranje EU za vse projekte, ki temeljijo na zemeljskem plinu.
Do danes je zemeljski plin v EU sodil v kategorijo zelene energije (foto: pxhere.com)

Odbor za industrijo, raziskave in energijo v Evropskem parlamentu je s 50 glasovi za, nobenemu proti in s 13 vzdržanimi glasovi jasno izrazil svoja stališča glede več vidikov energetske prihodnosti EU. Mišljena so predvsem merila in metodologija za energetske projekte skupnega interesa (PCI), kot so visokonapetostni daljnovodi, cevovodi, skladiščenje energije objektov ali pametnih omrežij, ki bi bila upravičena do prejema sredstev EU.

Parlamentarci so ob tem upoštevali vse osnovne smernice EU, kot so izboljšanje medsebojne povezanosti med nacionalnimi trgi, povečanje konkurenčnosti, dvig stopnje zanesljivosti oskrbe, spodbujanje obnovljivih virov energije in večje sodelovanje javnosti v izbirnih postopkih. Pomembna novost je ta, da so parlamentarci podprli financiranje tehnologij zajemanje in shranjevanje ogljika ter razvoj vodikove infrastrukture (kot so npr. elektrolizatorji).

Istočasno so tudi sprejeli odločitev, da vsi projekti, ki temeljijo na zemeljskem plinu, ne bodo več financirani s strani EU. Sicer bo tu dopuščeno začasno odstopanje, da bi bili projekti zemeljskega plina s četrtega in petega seznama PCI upravičeni do hitrega postopka avtorizacije, a le pod strogo določenimi pogoji. Predlagali so tudi financiranje projektov, ki bi spremenili obstoječo infrastrukturo zemeljskega plina za transport ali skladiščenje vodika.

»Poslanci ponovno poudarjajo, da morajo biti upravičeni projekti v skladu z načelom ‘najprej energetska učinkovitost’, ki določa, da so prihranki energije najlažji način za prihranek denarja za potrošnike in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Stroški projektov bi morali zagotoviti, da končni uporabniki niso nesorazmerno obremenjeni, zlasti, če bi to lahko vodilo v energetsko revščino,« so ob sprejetju novosti razmišljali tudi o potrošnikih.

Z vsemi predvidenimi zakonodajnimi spremembami bi morali državam članicam EU močno olajšati prehod s trdnih fosilnih goriv (premog, lignit, šota in oljni skrilavci). Vseeno pa tudi nova zakonodaja ne bi smela vplivati na pravice držav EU, da se same odločijo, katere energetske vire bodo uporabljale. V naslednji fazi bodo sedaj na vrsti pogajanja zastopnikov Parlamenta EU s Svetom EU (državami članicami).

Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, kako ogromen pomen imajo energetski viri za gospodarstva držav EU. Zato je moč pričakovati, da bodo tako obsežne zakonodajne spremembe na področju energentov imele dolgoročne gospodarske posledice v EU, tako na nivoju držav, kot tudi na nivoju podjetij in posameznikov oz. družin.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.