Naslovnica Gospodarstvo Danes je pristala prva potniška ladja po letu 2019

Danes je pristala prva potniška ladja po letu 2019

Avtor: Spletno Uredništvo
Iz koprskega potniškega pristanišča prihaja novica, ki je zaradi pandemije koronavirusa postala precej bolj pomembna, kot bi bila sicer. V Kopru je namreč po zaslugi Covida 19 danes pristala prva potniška ladja po letu 2019.
Sea Dream II ni križarka za množični turizem, ampak ogromna luksuzna jahta (foto: Kristjan Stojaković/Luka Koper)

Z Luke Koper d. d., ki upravlja tudi s potniškim delom pristanišča, so danes sporočili najbolj pozitivno novico po lanskem spomladanskem izbruhu pandemije koronavirusa. V Kopru je namreč danes po dolgem času pristala prva potniška ladja. Sicer ne gre za klasično križarko z več tisoč turisti, ampak za precej manjšo luksuzno plovilo. Vendar pa je prva lastovka vedno dobrodošla, sploh če napoveduje pomlad.

»Danes nas je obiskala prva potniška ladja po letu 2019. Gre za prestižno mega jahto Sea Dream II, ki je na krovu pripeljala 50 potnikov, prihaja iz Rovinja in se še isti dan odpravlja v Benetke, se pa k nam vrača že to nedeljo, nato pa še 2. septembra in enkrat v oktobru. Za letošnjo sezono je bilo sicer najavljenih 88 potniških ladij s 130.000 potniki, a so ladjarji zaradi protikoronskih ukrepov vse prihode sproti odpovedovali,« so sporočili z Luke Koper.

Pojasnili so še, da je dovoljena zasedenost potniških plovil je največ 50%, kar ladjarju največkrat ne pokrije stroškov potovanja in predvsem zato so bili mnogi prisiljeni odpovedati načrtovana križarjenja. Tako sedaj v koprskem potniškem pristanišču do konca leta napovedujejo obiske do 10 ladij, na katerih naj bi bilo med 2.000 in 3.000 potnikov. Za primerjavo – v rekordnem letu 2019 so našteli zabeležili 72 ladij in 115.581 turistov.

Te številke nazorno kažejo, kakšne izgube je pandemija koronavirusa v zadnjih dveh sezona povzročila slovenskemu turističnemu gospodarstvu. Sicer pa je ladjarjem, ki so v preteklosti prevažali potnike, še precej huje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.