Naslovnica Šport Bo turno smučanje hit prihodnjega olimpijskega ciklusa?

Bo turno smučanje hit prihodnjega olimpijskega ciklusa?

Avtor: Spletno Uredništvo

Turno smučanje doslej v Sloveniji ni bilo posebej promovirano, a njegova popularnost narašča in že čez štiri leta se v Pekingu obeta tudi premierna predstavitev na naslednjih zimskih olimpijskih igrah. V Sloveniji korenine turnosmučarskih tekmovanj segajo v leto 1927, od leta 2004 pa tekmovalci merijo moči tudi v slovenskem pokalu in se udeležujejo mednarodnih tekem na najvišji ravni, kjer je največje uspehe dosegel Nejc Kuhar. Na bližnjem državnem prvenstvu v turnem smučanju, ki bo 3. in 4. marca na Zelenici, se bodo lahko na tekmovalni trasi preizkusili tudi rekreativci, saj bi radi organizatorji DP popularizirali ta šport in razširili bazo aktivnih turnih smučarjev. 

 

Turno 2

Turno smučanje – od rekreativnega razmaha do olimpijskega sna (foto: Primož Šenk)

 

Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) so se potrudili in izbrskali podatek, da se za prvo slovensko tekmo v turnem smučanju šteje Triglavski smuk leta 1927. Slednjega so ga nato prirejali vse do leta 1950. Med prvimi Slovenci, ki so se od osemdesetih let dalje udeleževali tekem v Italiji, pa so bili gorski reševalci in alpinisti, a le tisti z dobro kondicijo in z odličnim smučarskim znanjem.

“Leta 1996 smo na Jezerskem organizirali prvo turnosmučarsko tekmovanje v Sloveniji, po vzoru italijanskega Rallyja: pohod, dolg približno tri do štiri ure, šprint in veleslalom. Tekmovali smo v parih. Pot je morala biti prehojena v določenem času, za končno uvrstitev sta štela čas šprinta in čas veleslaloma, ki sta bila preračunana v točke po določenem algoritmu. Tekmovalo se je v moški, ženski in mešani kategoriji. Že naslednje leto so Tržičani organizirali podobno tekmovanje na Zelenici, pozneje pa so nastala še druga tekmovanja po Sloveniji,” se spominja Milan Šenk iz GRS in TTSO PD Jezersko, skupaj s Tonetom Karničarjem prvi državni prvak v parih, in sicer leta 2004, ko je bilo prvič organizirano državno prvenstvo Slovenije v parih.

Že pred tem je bila leta 2002 pri Planinski zvezi Slovenije ustanovljena Komisija za turno smučanje, ki jo je leta 2012 nasledila Komisija za gorske športe, pod okriljem katere delujeta tekmovalno turno smučanje in ledno plezanje. Po letu 2004 se je za Slovence začelo obdobje mednarodnih tekem na najvišji ravni, od udeležbe na svetovnih in evropskih prvenstvih do nastopov na tekmah za svetovni in evropski pokal.

Najuspešnejši slovenski tekmovalec je Nejc Kuhar (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki že vrsto let drži stik s svetovnim vrhom, ob njem so uspešno tekmovali tudi Anže Šenk (TTSO PD Jezersko), prvi državni prvak posamično leta 2006, Matjaž Mikloša (TSK Olimpik), odličen v vzponu, in Luka Mihelič (TSK Olimpik), v zadnjem času vidno napreduje Luka Kovačič (TSK Olimpik), v ženski konkurenci pa je največje uspehe na mednarodni ravni dosegla Karmen Klančnik Pobežin (TSK Olimpik).

Leta 2016 je tekmovalno turno smučanje postalo šport, priznan s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja, kar mu daje možnost, da se predstavi na zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu. 

Nejc Kuhar se je v svetovnem pokalu v članski konkurenci najvišje zavihtel do 5. mesta, na svetovnem prvenstvu je njegova najboljša uvrstitev 8. mesto, oboje v njegovi paradni disciplini vzpon, tekmuje pa tudi posamično in v parih. Doma je serijski zbiralec naslovov državnega prvaka, v zadnjem desetletju ga je na državnem prvenstvu (lani v vzponu) uspel premagati le Luka Kovačič, ki tudi v mednarodni konkurenci – na tekmi svetovnega pokala 9. februarja v Franciji je v vzponu dosegel 4. mesto med mlajšimi člani in 15. med člani – sledi Kuharjevim uspehom.

Najuspešnejšemu slovenskemu turnemu smučarju zadnja leta izziv predstavljajo tekme svetovnega pokala, slovenski pokal pa je zanj dober trening. Letos bo svoje znanje in izkušnje z največjih tekmovanj delil tudi na domačem terenu, saj bo na Zelenici, ki je sicer tradicionalno prizorišče državnega prvenstva, na njegovo pobudo letos prvič organizirana dvodnevna preizkušnja: “Novost je predvsem dvodnevno tekmovanje in pa trasa posamične tekme, ki smo jo želeli približati težavnosti tekem v tujini. Razlog je seveda tudi to, ker bo tekma v prihodnji sezoni verjetno del Alpskega pokala, za v prihodnje pa ne skrivamo niti ambicij po izvedbi svetovnega pokala.” V Alpskem pokalu so združene tekme v Avstriji, Nemčiji in Italiji, največje klasike v tekmovalnem turnem smučanju.

3. in 4. marca se bodo tako tekmovalci na Zelenici in okoliških gorah pomerili na državnem prvenstvu v turnem smučanju (v vzponu in posamezno), rekreativnim turnim smučarjem pa je letos prvič namenjena hobby preizkušnja po trasi tekme, a brez merjenja časa. Sobotna tekma v vzponu bo kratka in hitra, z Ljubelja do koče na Zelenici. Zelo zanimiva bo nedeljska posamična tekma, ki bo tekmovalce vodila prek vrha Begunjščice, po Smokuškem plazu v Završnico in nato po južnem pobočju Vrtače do slikovite rame na jugovzhodnem grebenu Vrtače. Sledil bo spust čez Suho rušje in zaključni vzpon do Planinskega doma na Zelenici. Vmes bosta tudi dva odseka za pešačenje, na vrhu Šentanskega plaza in pod ramo Vrtače. 

Tekmovanje na Zelenici, ki ga organizirajo Društvo za razvoj turnega smučanja, ŠD Lom, GRS Tržič in PD Tržič, predstavlja tudi dve postaji slovenskega pokala 2018 v turnem smučanju. Ta se je z memorialom Luke Karničarja in Rada Markiča začel 27. januarja na Jezerskem, 17. februarja bo turni smuk po dolini Završnice, 11. marca pa sledi še memorial Staneta Veninška in Marka Lihtenekerja na Okrešlju, napovedujejo v sporočilu za javnost PZS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.