Naslovnica Gospodarstvo Analiza potencialov industrije za nov državni strateški načrt

Analiza potencialov industrije za nov državni strateški načrt

Avtor: Spletno Uredništvo
V pripravi je strateški načrt za povečanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Zato je bila opravljena strokovna analiza potencialov slovenske industrije, kjer so navedli tri najpomembnejše dejavnike za prehod v industrijo, ki bo brez škodljivih emisij.
Analiza potencialov industrije za nov državni strateški načrt

Zapuščen industrijski dimnik nekdanje tovarne Delamaris v Izoli (foto: SJ)

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) je kot temeljni korak za oblikovanje novega državnega strateškega načrta za povečanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva naročilo Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), da pripravi dokument ‘Analiza potencialov industrije’. Pri tem je bil poseben poudarek na energetsko intenzivni industriji, razogljičenju in zelenem prehodu.

»Priprava strateškega načrta temelji na nadgradnji in dekarbonizaciji obstoječih industrij, razvoju novih izdelkov in novih industrij, kjer posebej stavimo na perspektiven in dinamičen ekosistem zagonskih in hitro rastočih podjetij, in pa na večji privlačnosti Slovenije za inovativne aktivnosti globalnih visokotehnoloških podjetij,« pravijo na MGTŠ, za katerega bo zeleni prehod izziv na tehnološkem, razvojnem in finančnem področju ter na področju kompetenc.

Nova strokovna analiza navaja 3 najpomembnejše dejavnike za prehod v industrijo z nič škodljivimi emisijami. Prvi je prenova sedanjih industrijskih procesov in novi procesi z elektrifikacijo, drugi dejavnik  je krožno gospodarjenje, tretji pa je zajemanje in shranjevanje ogljika. Sicer je analiza pokazala, da je slovensko gospodarstvo že naredilo precejšnje  korake v smeri zelenega prehoda, v tej smeri pa bo tudi nadaljevalo.

Vendar pa so med analizo ugotovili tudi, da enotna formula za izvedbo zelenega prehoda ne obstaja in sicer niti na ravni posameznih gospodarskih panog. Vsaka gospodarska družba ima namreč povsem samosvojo specifiko. Po rezultatih ankete so težave pri razogljičenju predvsem na področjih financiranj, okoljevarstvenih dovoljenj, nejasne zakonodaje, primernega umeščanja v prostor ter tudi glede pomanjkanje kadrov in znanja.

Nova analiza bo MGTŠ pomagala bolje načrtovati javne razpise, predvsem javni razpis za učinkovito rabo energije in razogljičenje v industriji, ki ga pripravljajo v sodelovanju z javno agencijo Spirit Slovenija in bo predvidoma nared do letošnjega poletja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.