Naslovnica Kronika Akcija poostrenega nadzora bo trajala do konca počitnic

Akcija poostrenega nadzora bo trajala do konca počitnic

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat RS za okolje in prostor ter slovenska Policija sta včeraj pričela z akcijo poostrenega nadzora nad nedovoljeno vožnjo s kolesi, motorji in ostalimi vozili v naravnem okolju. Pa tudi s konji se ne sme ravno povsod.
Akcija poostrenega nadzora bo trajala do konca počitnic

Če se držite cest, potem ne bi smelo biti težav (foto: pexels/pixabay.com)

Inšpektorat RS za okolje in prostor je ob sodelovanju Policije na območju celotne Slovenije pričel z obsežno akcijo poostrenega nadzora nad nedovoljeno vožnjo v naravnem okolju. Akcija bo trajala vse do 31. avgusta, posvečena pa je vožnja s kolesi, motorji in z ostalimi vozili, kjer to ni dovoljeno. Naj gre za zaščitena območja, za javne ali za zasebne površine – ljudje se ne morejo voziti prav povsod, kjer se jim zljubi.

Zato so s Policije najprej spomnili na nekaj predpisov. Z bicikli in s konji je dovoljen promet le na označenih gozdnih vlakah in drugih označenih poteh na območjih, določenih v prostorskem delu območnega načrta, kot so na primer s prostorskimi akti določene površine za šport in rekreacijo. Vožnja z bicikli po planinskih poteh in v gozdu je tako dovoljena samo v določenih primerih ali ko je to posebej označeno.

Le izjemoma je dovoljena vožnjo z gorskimi kolesi po planinskih poteh – a tudi v gorah gre le za posebej označene poti. Vožnja z vozili na motorni pogon je omejena le na prometno infrastrukturo (na javne ceste in na nekategorizirane ceste), ki se uporabljajo za javni cestni promet. Vožnja z vozili na motorni pogon v naravnem okolju je prepovedana, še zlasti v zavarovanih območjih.

Skupni nadzori inšpektorjev in policistov so sicer namenjeni osveščanju, opozarjanju in preprečevanju nezakonitega ravnanja, ki ima za posledico poškodbe naravnega okolja in ogrožanje habitatov rastlinskih in živalskih vrst. Kazni za morebitne kršitelje pa se gibljejo od 40 evrov pa vse do 1200 evrov za najhujše prekrške.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.