Naslovnica Svet & EU Vsakdo bi lahko odšel v agrocenter kupit eksploziv

Vsakdo bi lahko odšel v agrocenter kupit eksploziv

Avtor: Spletno Uredništvo

EU je uvedla številne ukrepe za preprečevanje terorističnih napadov. Najnovejši vključuje prenovo pravil o kemičnih snoveh, ki se lahko uporabijo za izdelavo eksplozivnih teles. Bil je že skrajni čas, saj na primer v semenarnah in kmetijskih trgovinah nihče ni preverjal, kdo pravzaprav kupuje večje količine umetnih gnojil in drugih kemikalij. S pojavom spletnih trgovin pa je vse skupaj postalo še bolj nevarno.    

oklahomaGrozljiv prizor iz Oklahoma Citya po ‘doma narejenem’ terorističnem napadu z umetnimi gnojili leta 1995 (foto: fbi.gov)

 

Ko je leta 1995 prišlo do bombnega napada na podružnico FBI-ja v Oklahoma cityu, je preiskava hitro pokazala, kaj so napadalci uporabili za eksplozijo, ki je ubila 168 ljudi (lahko pa bi jih še precej več). Kombi, ki je eksplodairal, je bil napolnjem s skoraj tono umetnega gnojila amonijevega nitrata. Slednje se sicer na veliko uporablja v kmetijstvu in je tudi v Sloveniji v prosti prodaji. Na srečo pa se še ni našel nihče, ki bi posnemal ameriška terorista Timothya McVeighta in Terrya Nicholsa.      

Doma izdelana eksplozivna telesa so bila namreč uporabljena v večini terorističnih napadov v Evropi, med drugim tudi v napadih v Parizu leta 2015, Bruslju leta 2016 in Manchestru 2017, a nikjer v takšnem obsegu, koz v Oklahoma Cityu. Tudi v državah EU pa se zavedajo, da kemikalije, uporabljene za izdelavo takšnih bomb, lahko najdemo v številnih prosto dostopnih izdelkih, vključno z detergenti, gnojili, gorivi, lubrikanti in sredstvi za prečiščevanje vode.

Parlament EU je zato v sklopu ukrepov za boj proti terorizmu in kriminalu zaostril pogoje o tem, kdo in kako lahko kupuje izdelke, ki vsebujejo nevarne substance. Pravila, ki so trenutno v veljavi, so bila oblikovana ne prav dolgo nazaj – leta 2013 in omejujejo prodajo določenih substanc, kot na primer vodikovega peroksida in dušikove kisline. Pomagala so otežiti dostopnost do eksplozivnih snovi, vendar pa so še zmeraj pomanjkljiva.

Trenutno se postopki za certifikacijo in registracijo uporabe nevarnih snovi med državami članicami EU močno razlikujejo. Nova pravila predvidevajo poenotenje postopkov, kar pomeni, da bodo uporabniki, ki imajo za uporabo nevarnih snovi upravičen interes, do njih lahko dostopali pod enako strogimi pogoji ne glede na državo, v kateri se uporabljajo,” so sporočili iz parlamenta EU.

Pri tem pa parlamentraci niso pozabli, da gre predvsem za izdelke, ki jih ljudje uporabljajo v vsakdanjem življenju. Zato morajo zagotoviti, da lahko do njih nemoteno dostopajo tisti, ki jih potrebujejo za opravljanje svojega dela, kot na primer kmetje, rudarji in proizvajalci ognjemetov. Po novem bodo imeli dostop do eksplozivnih snovi samo tisti, ki jih uporabljajo pri delu in bodo uspešno prestali varnostno preverjanje, vključno z zgodovino krmilnih dejanj.

Pravila bodo veljala tako za prodajo v navadnih trgovinah kot tudi za prodajo preko spleta. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.