Naslovnica Slovenija V Izoli se začenjajo letošnji Dnevi domačih pedočev

V Izoli se začenjajo letošnji Dnevi domačih pedočev

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri se se v izolskih gostilnah in restavracijah začnejo ‘Dnevi domačih pedočev’, ki bodo trajali vse do 4. junija. Gre za eno od mnogih kulinaričnih akcij, s katerimi v Izoli privabljajo obiskovalce, tokrat pa so v ospredju školjke, ki so znane kot pedoči, užitne klapavice ali dagnje.
V Izoli se začenjajo letošnji Dnevi domačih pedočev

Pedoči veljajo za najbolj priljubljene školjke Jadranskega morja (foto: Jaka Ivančič/TZI/Love Istria)

Prve kulinarične dneve so v izolski občini pripravili že leta 2011 in od tedaj se je prvotna zamisel Turističnega združenja Izola (TZI) časovno razširila v večmesečno, če že ne kar celoletno kulinarično ponudbo. Kulinarične akcije se namreč vrstijo ena za drugo, vse pa povezuje lokalna ponudba mediteranskih dobrot. Sicer so na prvih dnevih kraljevale školjke in tokrat so na vrsti najbolj priljubljene med njimi – užitne klapavice.

»In ker v Slovenski Istri največkrat slišijo na ime pedoči, so tako nastali ‘Dnevi domačih pedočev’, ki vsako leto združujejo številne izolske gostinske ponudnike – letos kar 20. Po njihovih besedah so prav Dnevi domačih pedočev pri domačinih in obiskovalcih najbolj priljubljeni in po jedeh z njimi največ sprašujejo. Od klasičnih na buzaro ali na rdeče, do pedočev na žaru, testenin ali rižot s pedoči,« sporočajo s TZI.

Letošnji ‘Dnevi domačih pedočev’, ki se začenjajo jutri (v petek, 19. maja) bodo trajali do 4. junija. Ker je temeljno vodilo vseh izolskih kulinaričnih akcij uporaba lokalno pridelane hrane, ki je del pobude ‘Kilometer nič’, bosta imela v ‘Dnevih domačih pedočev’ veliko vlogo lokalna dobavitelja školjk – podjetji Prosub in Mytilus.

Sicer so v pobudo ‘Kilometer nič ‘ vključeni številni izolski gostinci, s čemer so se zavezali, da v svoji ponudbi zagotavljajo vsaj 80 odstotkov vhodnih surovin iz lokalnega okolja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.