Naslovnica Trendi Prvih 10 svečk za Frekvenco X

Prvih 10 svečk za Frekvenco X

Avtor: Spletno Uredništvo

Z RTV Slovenija so danes spomnili, da bosta radijska oddaja in podkast o znanosti Vala 202, imenovana ‘Frekvenca X’ 19. marca praznovala okroglih 10 let obstoja.

frekvenca x Nedavno nagrajeni ‘radiovedneži’ Frekvence X: Maja Stepančič, Maja Ratej, Jan Grilc in Luka Hvalc (foto: RTV SLO)

 

Oddaja Vala 202 ‘Frekvenca X’ spada med najbolj priljubljene radijske oddaje in podkaste Radia Slovenija, pripravljena pa je tudi za poslušalce po telefonu ali na tablici. Ekipa je za svoje delo pred kratkim prejela nagrado ‘Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2018’, ki jo podeljuje Slovenska znanstvena fundacija, in leta 2015 nagrado za izjemne novinarske dosežke Čuvaj/Watchdog, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije.

Oddaja je bila na Valu 202 prvič na sporedu marca 2009, v desetletju do danes pa so avtorji pripravili več kot 400 avtorskih oddaj. Frekvenca X bo svoj 10. rojstni dan praznovala 19. marca, zato bo ta dan v znamenju vznemirljivih zgodb o znanosti. V studiu se bodo vrstili zanimivi gosti, pripravljajo radijski kviz, poklicali bodo na najbolj nenavadne kotičke planeta, iskali ‘ljudske razlage’ znanstvenih fenomenov in dokazovali, da znanost ni noben ‘bavbav’.  

“S kakšnimi etičnimi in strokovnimi izzivi se bo v prihodnje soočala medicina? Kaj sta čas in prostor? Kakšna bodo mesta prihodnosti? Kdaj je vzniknilo življenje in ali bi lahko bilo še kje v vesolju? Kdaj bomo stopili na Mars? To je le nekaj vprašanj, ki se jih v letošnji sezoni loteva Frekvenca X, poljudnoznanstvena oddaja Vala 202. V njej ustvarjalci poslušalce vsak četrtek opoldne popeljejo med vznemirljiva vprašanja, dileme in dognanja sodobne znanosti.

Učinkovito prevedena v radijsko govorico je Frekvenca X primerljiva z najboljšimi svetovnimi poljudnoznanstvenimi radijskimi oddajami, v zadnjih dveh letih pa se iz radijskega studia vse bolj seli tudi na teren. Izzive moderne znanosti radijskemu in spletnemu občinstvu zadnja leta predstavljajo novinarji Vala 202 Luka Hvalc, Maja Ratej, Maja Stepančič in Jan Grilc,” so zapisali v sporočilu za javnost RTV SLO.

Pri ustvarjanju oddaje sicer sodelujejo tudi angažirani poslušalci, novinarska ekipa pa teme izbira v sodelovanju s strokovnimi sodelavci in gosti z različnih področij, od naravoslovja do humanizma. “V poplavi primerov banalizacije in komercializacije znanstvenih, pa tudi medijskih vsebin nasploh, je Frekvenca X, prav nasprotno, protiutež in dokaz, da imajo tudi zahtevne vsebine v medijih prihodnost, če so profesionalno in ustvarjalno zasnovane ter sodobno izvedene.

Frekvenca X je tudi ena od prvih slovenskih radijskih oddaj, ki je doživela uspeh kot podkast,” so še dodali na RTV SLO. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.