Naslovnica Šport Pet slovenskih jadralcev gre na Olimpijske igre v Marseille

Pet slovenskih jadralcev gre na Olimpijske igre v Marseille

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovensko jadranje se je s serijo odličnih rezultatov na Francoskem olimpijskem tednu v Hyeresu nepričakovano množično prebilo na Olimpijske igre. Norme so namreč po Toniju Vodišku in Žanu Luki Zelku izpolnili še Lina Eržen, Tina Mrak, Jakob Božič ter nazadnje tudi Lin Pletikos.
Pet slovenskih jadralcev gre na Olimpijske igre v Marseille

Slovenska jadralna ekspedicija se iz Hyeresa vrača zelo zadovoljna (foto: FB JZS)

Še pred nekaj tedni v Jadralni zvezi Slovenije (JZS) zagotovo niso bili preveč dobre volje, saj sta imela zagotovljeni vozovnici za letošnje Olimpijske igre le dobitnik medalj s svetovnih in evropskih prvenstev v razredu Formula kite Toni Vodišek ter Žan Luka Zelko, ki je v razredu ILCA 7 normo izpolnil konec februarja na Evropskem prvenstvu v vodah pred Atenami, ko je osvojil 11. mesto.

Marsikaj pa je spremenil Francoski olimpijski teden, kot so letos gostitelji poimenovali prvokategorno regato svetovnega pokala v Hyeresu (za regato Princese Sofije na Palmi de Mallorci je to druga tekma svetovnega pokala v evropskem delu sezone), medtem ko so mediji to enotedensko prireditev preimenovali v ‘Regato zadnje priložnosti’. Na dobro znani jadralski lokaciji francoskega Mediterana so namreč slovenski jadralci blesteli en za drugim.

Tina Mrak in Jakob Božič sta bila v razredu 470, kjer so zadnja leta olimpijske vozovnice na voljo le za mešane dvojice, po lepi zmagi v zadnji regati za medalje skupno odlična tretja. Lina Eržen je v zmajarskem razredu iQFOiL po slabem začetku jadrala precej bolje in pristala na končnem 6. mestu. Nazadnje je normo izpolnila še Lin Pletikos, ki je v ženskem enosedu ILCA 6 po tretjem mestu v regati za medalje tudi zaključila kot skupno tretja.

Velja dodati, da je bil Toni Vodišek v Hyeresu v svojem razredu zelo uspešen, saj je bil na koncu skupno drugi, medtem ko je Žan Luka Zelko tokrat pristal le na 30. mestu. Slovenija ima tako sedaj potrjeno dokončno ekipo petih jadralcev za letošnje Olimpijske igre. Jadralni del olimpijskega programa se seveda ne bo odvijal v Parizu, ampak v morju pred Marseillem – le kakih 50 km zahodno od Hyeresa.

Sicer je bilo slovensko jadranje s 5 športniki zastopano le na Olimpijskih igrah v Atenah leta 2004, ni pa prav veliko manjkalo, da bi letos celo padel rekord, saj sta bila v Hyeresu tudi Val Eržen in Marina Vodišek zelo blizu izpolnitve norme. “Spet smo se izkazali kot majhna država, ponovno imamo namreč kar pet posadk na olimpijskih igrah, kar je vrhunski dosežek za tako malo državo.

Čestitam tudi trenerjem za njihovo odlično delo, ki je bilo ključno za te uspehe. Zahvalil pa bi se tudi podporni ekipi v JZS pisarni za njihovo delo in pozitivizem, kar je doprineslo k povezovanju in dobremu vzdušju in brez njihove podpore tudi vseh teh uspehov najbrž ne bi bilo,” je bil po koncu slovenskih nastopov v Franciji lahko res upravičeno zadovoljen glavni reprezentančni trener Sandi Dekleva.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.