Naslovnica Gospodarstvo Obeta se še ena rekordna sezona pomorskega potniškega turizma

Obeta se še ena rekordna sezona pomorskega potniškega turizma

Avtor: Spletno Uredništvo

Čeprav se zima še ni prevesila v drugo polovico, pa se turistični delavci že pridno pripravljajo na toplejše dneve. Sezona pomorskega potniškega turizma se namreč začenja že feburarja, ko bodo v potniški del pristanišča v Kopru že priplule prve križarke. Obeta se rekordno leto, kar se števila turistov tiče, poleg tega pa se obetajo tudi novosti v ponudbi za slovenske državljane.

luka kp potniški panoramaPanoramski pogled na potniški del koprskega pristanišča z okolico (foto: luka-koper.si)

 

Že prve dni februarja se bo pričela nova sezona pomorskega potniškega turizma, ki bo letos trajala vse do konca decembra. V letu 2018 v Kopru pričakujejo kar 82 prihodov potniških ladij, kar napoveduje novo rekordno leto, vsaj glede števila ladij, morda pa tudi glede števila potnikov. Trenutni rekord  je bil postavljen leta 2011, ko je 78 ladij prepeljalo kar 108.000 turistov.

Za primerjavo – lani so zabeležili 68 prihodov potniških ladij, ki so pripeljale 72.175. potnikov. Sicer se že od leta 2005 se lahko Koper in Slovenija pohvalita s pomorskim potniškim terminalom, ki je postal privlačna destinacija za potniške ladje, katere plujejo po Sredozemlju. Ker je potniški terminal Koper od osrednjega mestnega trga oddaljen le 200 metrov, je pristanek ladje v samem mestu ob kakovostnem pristaniškem servisu največja konkurenčna prednost.

Obiskovalci iz tujine se iz ladijskih kabin običajno podajo na obisk mesta in oglede turističnih znamenitosti po vsej Sloveniji. V razvoj potniškega prometa v Kopru sta poleg Luke Koper d. d. aktivno vključeni še Slovenska turistična organizacija in lokalna turistična organizacija Mestne občine Koper, zato bi pričakovali, da bo v naslednjih letih na obali izgrajen tudi nov potniški terminal.  

Ena od letošnjih novosti pa bo potekala v obratni smeri – s kopnega na morje in sicer si bodo lahko slovenski obiskovalci na lastne oči ogledali notranjost  križark. Ladji MSC Poesia in Sinfonia, ki bosta v Kopru 27. aprila, 4. maja in 15. maja, bosta namreč odprli vrata. Obiskovalci bodo imeli priložnost, da prek enodnevnega obiska spoznajo luksuzno plovilo, življenje in bivanje na njej, obenem pa se razvajajo z gurmanskim kosilom na ladji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.