Naslovnica Svet & EU Na Svetu EU tokrat o širitvi, pravu, gospodarstvu in post-brexitu

Na Svetu EU tokrat o širitvi, pravu, gospodarstvu in post-brexitu

Avtor: Spletno Uredništvo

Na sestanku Sveta EU za segment splošnih zadev so razpravljali o širitvi Evropske unije, o novem partnerstvu z Združenim kraljestvom in nadaljnjem razvoju vladavine prava v EU. Govora je bilo tudi o ostalem aktualnem geopolitičnem dogajanju, pričeli pa so tudi s pripravami na naslednje zasedanje Evropskega sveta, ki bo na vrsti konec marca.

Na Svetu EU tokrat o širitvi pravu gospodarstvu in post brexituSlovenijo je na sestanku zastopal državni sekretar Matej Marn (foto: gov.si)

 

Na zasedanju Sveta EU za segment splošnih zadev so ministri in državni sekretarji držav članic EU, ki so pristojni za evropske zadeve, najprej spregovorili dnevnem redu naslednjega Evropskega sveta (sestavljajo ga voditelji držav ali vlad držav članic oziroma Svet EU, njegov predsednik in predsednik Komisije EU), ki bo zasedal 26. in 27. marca v Bruslju. Tam naj bi se posvetili predvsem zunanji politiki, gospodarskim temam, digitalni preobrazbi, širitvi EU in najbrž tudi epidemiji koronavirusa. Svet za splošne zadeve je tako že potrdil sklep o pooblastilu Evropski komisiji za začetek pogajanj o novi obliki partnerstva z Združenim kraljestvom in potrdil pogajalske smernice za novo ero ‘post-brexita’.

»Področja prihodnjih odnosov vključujejo vsa pomembnejša področja: trgovinsko in gospodarsko sodelovanje, sodelovanje pri kazenskem pregonu, zunanjo politiko, varnost in obrambo, pri čimer Slovenija podpira sprejem sklepa ter želi, da Evropska komisija takoj pristopi k pogajanjem ter o njihovem poteku redno obvešča države članice Evropske unije,« so zapisali na slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve.Člani Sveta za splošne zadeve so razpravljali tudi o prihodnji širitvi Evropske unije, kjer se očitno le bliža trenutek, ko se bodo tudi uradno odprla pridružitvena pogajanja s Severno Makedonijo in z Albanijo.

Tokrat je Svet EU razpravljal tudi o zakonodajnem načrtovanju v Evropski skupnosti in v sklopu tega tudi o delovnem programu Komisije EU za letos. Komisija EU pripravlja vzpostavitev horizontalnega mehanizma za spremljanje vladavine prava v državah članicah, sicer pa se bo letos posvetila še krožnemu gospodarstvu, razvoju področnih politik za doseganje podnebno nevtralne, zelene, pravične in socialne Evrope pospešila aktivnosti na področju zakonodajnega svežnja o reformi Skupne kmetijske politike.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.