Naslovnica Šport Zimska univerzijada odpovedana, nove skrbi za olimpijske igre

Zimska univerzijada odpovedana, nove skrbi za olimpijske igre

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko so švicarski gostitelji zaradi novega vala pandemije koronavirusa včeraj dokončno odpovedali Zimsko univerzijado 2021, se sedaj stopnjujejo skrbi glede prihajajočih Zimskih olimpijskih iger v Pekingu.
24. Zimske olimpijske igre v Pekingu naj bi trajale med 4. in 20. februarjem 2022 (foto: OKS/olmpic.si)

Včeraj je iz Luzerna prišla vest, da Zimske univerzijade 2021, ki naj bi se pričela 11. decembra, v tem terminu ne bo. Vzrok za odpoved je pandemija koronavirusa in z njo povezane omejitve potovanj. Zaradi nove različice virusa Omicron so namreč švicarske oblasti med drugimi ukrepi omejili dohodna potovanja iz vrste držav vsega sveta, ki so sedaj uvrščene na nov karantenski seznam.

To pomeni, da bi morali nekateri študenti, člani delegacij, sodniki, prostovoljci in tehnično osebje (npr. snemalci) pred obiskom prizorišč v 10-dnevno karanteno. Torej bi morali biti že danes v Švici, da bi lahko sodelovali na otvoritvi te ‘zimske študentske olimpijade’, ki bi bila sicer že 30. po vrsti. Ker je to seveda neizvedljivo, je bila Zimska univerzijada 2021, ki naj bi potekala od 11. do 21. decembra 2021 v osrednji Švici in Grisonsu, v ponedeljek tudi odpovedana.

Skrbi pa se sedaj selijo k Zimskim olimpijskim igram v Pekingu. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki ga je povzel tudi Olimpijski komite Slovenije (OKS), sicer igre niso pod vprašanjem. Vendar pa se Omikron verzija Covida 19 hitro širi po svetu in posledično lahko nepričakovano negativno vpliva tudi na organizatorje in udeležence 24. Zimskih olimpijskih iger (ZOI), ki naj bi se v Pekingu pričele 4. februarja 2022.

»Kitajska je za OI napovedala strog “mehurček”, na tribunah pa bodo v 20 % obsegu zgolj tisti navijači, ki prebivajo znotraj kitajskih meja. S strogimi ukrepi, kot so karantena, množični testi, policijska ura in stroge omejitve vstopa na Kitajsko, najbolj naseljena država na svetu od lani sledi strategiji ‘nič covida’. Manjše izbruhe so običajno hitro ponovno spravili pod nadzor, oblasti pa so v torek poročale o 21 lokalnih okužbah po vsej državi.

Po informacijah tamkajšnjih zdravstvenih oblasti je bilo do ponedeljka proti novemu koronavirusu v celoti cepljenih več kot 1,1 milijarde prebivalcev,« pravijo na Olimpijskem komiteju Slovenije. Težave kitajskih gostiteljev  ZOI bi lahko bile povsem podobne tistim švicarskih gostiteljev Univerzijade in sicer bi uvedba karanten ter omejevanj potovanj iz določenih držav lahko povsem spremenile načrte organizatorjev, športnikov, funkiconarjev…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.