Naslovnica Gospodarstvo Zelo uspešen povratek Slovenije na dolarski kapitalski trg

Zelo uspešen povratek Slovenije na dolarski kapitalski trg

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenija je včeraj izdala desetletne obveznice z denominacijo v ameriških dolarjih,  s katero se je prvič po letu 2014 vrnila na dolarski kapitalski trg. Vrnitev je bila izjemno uspešna, saj je povpraševanje po novih obveznicah preseglo 3,8 milijarde ameriških dolarjev, kar potrjuje veliko zaupanje investitorjev do Republike Slovenije.
Zelo uspešen povratek Slovenije na dolarski kapitalski trg

Včeraj je zaradi izdaje slovenskih obveznic zaokrožil marsikateri kup dolarskih bankovcev (foto: pxhere.com)

Direktorat za zakladništvo (DZZ) in Ministrstvo za finance (MF) sta objavila informacijo, da je naša država včeraj izdala nove desetletne obveznice z denominacijo v ameriških dolarjih (USD). Organizatorice te izdaje so bile družbe Barclays, BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe S.E. in J.P. Morgan, ki vse po vrsti sodijo v vrh najpomembnejših finančnih institucij na svetu.

Slovenija je že v četrtek, 7. septembra podelila mandat za izdajo 10-letne dolarske obveznice, kar so pospremili skupinski klic in bilateralni klici z investitorji, ki so se nato zvrstili v četrtek in petek. »Potem ko so vlagatelji tekom virtualne predstavitve izrazili zanimanje za tovrstno naložbo, je Slovenija v torek, 12. septembra 2023, ob 9.37 odprla knjigo naročil z začetno cenovno usmeritvijo v območju CT10 + 100 bt.

Ob 13.19, tik pred odprtjem dolarskega trga, ko je povpraševanje po novi dolarski obveznici preseglo 2,2 milijarde ameriških dolarjev (vključujoč 200 milijonov ameriških dolarjev povpraševanja s strani organizatoric izdaje) se je razmik za to obveznico znižal na CT10 + 90 bt. Poteza je bila med vlagatelji dobro sprejeta in povpraševanje je v naslednjih urah preseglo 3,85 milijarde ameriških dolarjev,« so dogajanje pojasnili z DZZ in MF.

Nato je Slovenija ob 16.10 določila končni razmik pri CT10 + 80 bt za izdajo v velikosti 1 milijarde USD, pri čemer je bila za zaščito pred gibanjem tečaja USD v primerjavi z evrom za celotno izdajo izvedena valutna zamenjava. Sicer naj bi bil dejanski strošek financiranja državnega proračuna z izdajo dolarske obveznice po valutni zamenjavi 3,802 %, izdaja te 10-letne obveznice v USD pa ima izjemno velik strateški pomen za položaj Slovenije na kapitalskih trgih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.