Naslovnica Gospodarstvo Zaščito vodnih virov je nujna uporaba novih tehnologij

Zaščito vodnih virov je nujna uporaba novih tehnologij

Avtor: Spletno Uredništvo
Vse do petka Rim gosti 43. konferenco Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Dogodek je pomemben predvsem zato, ker zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva naraščajo tudi težave, kako zagotoviti dovolj hrane in vode za vse. To pa je neposredno povezano z gospodarstvom in z izkoriščanjem naravnih virov, med katerimi imajo vodni viri ključno mesto.
Zaščito vodnih virov je nujna uporaba novih tehnologij

Pogled z jezu največjega akumulacijskega jezera v koprskem zaledju (foto: SJ)

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) se strinjajo, da je vprašanje, kako zagotoviti dovolj hrane in vode za naraščajoče globalno prebivalstvo, eno najpomembnejših vprašanj, s katerim se v sodobnih časih sooča človeštvo. Pomanjkanje pitne vode in vode za zalivanje poljščin, vročinski ekstremi in poplave so postale ena največjih groženj prehranski varnosti ter celo svetovni stabilnosti.

Na letošnji 43. konferenci Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je osrednja tema prav upravljanje z vodnimi viri, ministrica MKGP Irena Šinko pa se je v svojem video nagovoru navezala na gospodarstvo. Segrevanje planeta, onesnaževanje voda in večja poraba vode zahtevajo precej bolj skrbno ravnanje z vodo, zato bi morali čim hitreje uvajati nove tehnologije za zaščito vodnih virov.

»Meteorne in odpadne vode moramo učinkovito reciklirati ter pospešeno razvijati metode za uporabo nekonvencionalnih vodnih virov. Vodo moramo zajemati in jo skladiščiti v ustreznih zbiralnikih ter iskati možnosti za obnavljanje vodonosnikov. Naš globalni izziv je celostno in učinkovito upravljanje z vodo v energetiki, okolju, kmetijstvu, pri razvoju naselij in podeželja,« so med drugim poudarili na MKGP.

Omenili so tudi morebitna onesnaženja vodnih virov, ki lahko na posameznih območjih nepričakovano povzročijo hujše krize (npr. zastrupitve otrok in odraslih s svincem v ameriškem mestu Flint). Zato bi bilo potrebno že danes prihajajočim generacijam zagotoviti varno oskrbo s pitno vodo in dovolj vode za zagotavljanje prehranske varnosti prebivalstva, to pa bo najbrž možno le s sodelovanjem gospodarstva in politike, inovativnih tehnologij in stroke.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.