Naslovnica Slovenija Zaradi neozdravljive bolezni razkužujejo tudi hmeljišča

Zaradi neozdravljive bolezni razkužujejo tudi hmeljišča

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sta pravkar opozorila slovenske pridelovalce hmelja, da bodo morali zaradi epidemije okuženega hmelja tudi letos dosledno izvajati higienske ukrepe in v celoti upoštevati navodila strokovnih služb. Smrtonosno bolezen hmelja povzroča viroid CBCVd (citrus bark cracking viroid) in je neozdravljiva.

Zaradi neozdravljive bolezni razkužujejo tudi hmeljišča

UVHVVR je že lani določila okužena območja, fitosanitarne ukrepe, prepovedi in omejitve ter dolžnosti imetnikov hmeljišč, a se nevarni viroid še vedno širi (foto: gov.si/UVHVVR)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sta opozorila, da gre pri okužbi hmelja z viroidom CBCVd (citrus bark cracking viroidom) za zelo nevarno in neozdravljivo bolezen s hitro dinamiko širjenja. Sicer so bili že lani odrejeni dodatni nujni ukrepi za preprečevanje širjenja, a to ni zaleglo. Ta okužba je bila doslej na hmelju odkrita le v Sloveniji.

»Okužene rastline pričnejo zaostajati v rasti že prvo leto po okužbi in v nekaj letih odmrejo, kar povzroča visoke izgube pridelka hmelja. Viroid se v hmeljišču zelo hitro širi preko rastlinskega soka in ostankov rastlin, mehanizacije, orodja, opreme in celo s človekom (na podplatih in rokah). Viroid se prenaša tudi z ostanki rastlin na gumah. Edini ukrep za preprečevanje vnosa in širjenja je redno in pravočasno odstranjevanje obolelih rastlin, stalno razkuževanje mehanizacije, orodja in opreme, ki se uporablja v okuženih hmeljiščih ter sajenje zdravih sadik,« sporočajo z MKGP in UVHVVR.

Pridelovalci hmelja morajo tudi letos dosledno čistiti in razkuževati vse stroje, orodja, opremo, obleko, obutev, roke… Okužba se namreč širi s sposojanjem orodij in izmenjavo sezonske delovne sile, ki si ne razkuži ali zamenja delovne opreme. Pri pisanju opozorila in navodil so pomislili tudi na to, da morajo razkuževanje obutve in delovne opreme morajo izvajati tudi uradne osebe ob vstopu in izstopu iz hmeljišča.

Posebej so opozorili, da naj nihče ne vstopa v hmeljišča z avtomobili (ali sorodnimi prevoznimi sredstvi), saj se viroid širi tudi z ostanki rastlin na gumah. Močno pa priporočajo sprotno razkuževanje opreme (noži, motike, rokavice…) po opravljenem delu v vsaki vrsti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.