Naslovnica Trendi Zadružni domovi so srce družbenega življenja na podeželju

Zadružni domovi so srce družbenega življenja na podeželju

Avtor: Spletno Uredništvo
V četrtek se ob 21.10 na prvem programu TV Slovenija napoveduje premiera dokumentarnega filma ‘Zadružni dom’. Gre za dokumentarec o zgodovini zadružnih domov po Sloveniji, o njihovem pomenu za lokalne skupnosti in predvsem za kulturo, pa tudi o tem, kakšna je njihova sedanjost in kakšna prihodnost se jim obeta.
Zadružni domovi so srce družbenega življenja na podeželju

V Povirju vadijo mažoretke, na tleh so črte igrišča, zgoraj pa poslikava in zgodovinski napis (foto: Amir Muratović)

Zadružni domovi so že dolga desetletja ključen del življenja prebivalcev na slovenskem podeželju. Začeli so nastajati v času med prvo in drugo svetovno vojno, razcvet pa je prišel po letu po letu 1948. Tedaj so oblasti načrtovale gradnjo kar 523 zadružnih domov po vsej Sloveniji, kasneje pa so jih dejansko zgradili nekaj več kot 300. Največ, če že ne kar vsi, jih je nastalo s skupnimi napori oziroma z udarniškim delom celih vasi.

»Pri projektiranju domov so sodelovali pomembni arhitekti slovenskega modernizma. Načrti so bili tipski, vendar prilagojeni regionalnim značilnostim in velikosti kraja. Prva povojna zadružna domova sta zrasla na Predmeji nad Ajdovščino in na Cvenu pri Ljutomeru. Obenem je potekala agrarna reforma in modernizacija podeželja, zato je bila gradnja skrbno dokumentirana v časopisju in filmskih obzornikih,« so razkrili v napovedniku RTV Slovenija.

Več bo moč izvedeti v četrtek (16. maja ) zvečer, ko se bo premiera dokumentarnega filma ‘Zadružni dom’ na prvem programu TV Slovenija pričela ob 21.10. Režiser in scenarist filma je bil Amir Muratović, njegova zgodba pa bo gledalce popeljala po različnih slovenskih pokrajinah, kjer bo v zadružnih domovih spremljala gledališke predstave, koncerte, veselice, sestanke in druženje vseh generacij, začenši s tistimi najstarejšimi, ki so te domove pomagali graditi.

V dokumentarnem filmu bo govora tudi o tem, kako so arhitekta Blaž Babnik Romaniuk in Rastko Pečar ter umetnostni zgodovinarki Martina Malešič in Asta Vrečko pred leti pripravili obsežno skupno strokovno raziskavo o zgodovini in stanju zadružnih domov v naši državi. Njihov projekt ‘Skupno v skupnosti − 70 let zadružnih domov kot družbene infrastrukture’ je bil leta 2021 predstavljen tudi na prestižnem Arhitekturnem bienalu v Benetkah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.