Naslovnica Gospodarstvo Z evropskimi sredstvi proti brezposelnosti in prekarnosti

Z evropskimi sredstvi proti brezposelnosti in prekarnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je potrdilo, da je odobrilo evropska sredstva za program za ohranitev zaposlenosti ‘SPIN 2.0’. Za ta projekt v skupni vrednosti 7 milijonov evrov bo Evropski socialni sklad plus prispeval nekaj manj kot 4,4 milijona evrov.
Z evropskimi sredstvi proti brezposelnosti in prekarnosti

Simbolična fotografija delavcev ob sončnem zahodu (foto: pxhere.com)

Cilje projekta ‘Spodbujanje vključevanja zaposlenih, katerih zaposlitev je ogrožena, vključno s tistimi delovnimi mesti, ki so podvrženi digitalizaciji in avtomatizaciji – SPIN 2.0′, je zagotoviti ustrezne kompetence za lažji prehod na trg delovne sile ter preprečiti prehod v brezposelnost tistim zaposlenim osebam, katerih zaposlitev oziroma samozaposlitev je ogrožena, začasna ali prekarna.

“Osebe iz zgornjih skupin bodo vključene v programe za ohranitev na trgu dela. Gre za njim prilagojene programe, ki zajemajo različne oblike informiranja, motiviranja, kariernega svetovanja, usposabljanja ali izobraževanja in bodo prilagojene potrebam trga dela. Le-ti bodo vključevali znanja za krepitev digitalnih kompetenc, znanja za zeleni prehod in krožno gospodarstvo ter znanja za družbeni razvoj nasploh.

Posredno je projekt namenjen tudi pomoči delodajalcem za pridobitev ustrezno usposobljenih zaposlenih,” so pojasnili z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR). Za projekt v skupni vrednosti 7 milijonov evrov bo Evropski socialni sklad plus prispeval točno 4.375.000 evrov. S tem projektom naj bi hkrati olajšali prehode na nova delovna mesta oz. v nove zaposlitve in obenem preprečevali brezposelnost.

Posebej so omenili področje prekarnosti, ki bi ga radi prav tako čim bolj omejili, podobno kot brezposelnost. Tudi za novodobni ‘prekariat’ bi radi zagotovili usposabljanja za izboljšanje spretnosti, kompetenc in znanj posameznika, kar naj bi privedlo do stabilnejših in dolgotrajnejših zaposlitev. Poleg tega pa več znanja že v osnovi pomeni povečanje zaposlitvenih možnosti oz. povečanje konkurenčnosti na trgu dela.

Pri tem bo po mnenju MKRR zelo pomembno zagotavljanje socialne varnosti za zaposlene v nestandardnih oblikah dela, ustvarjanje novih in kakovostnejših delovnih mest,  zagotovitev ustreznih in zadostnih kadrov za potrebe trga dela ter tudi krepitev opolnomočenosti navedenih skupin na trgu dela.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.