Naslovnica Svet & EU Velik korak Bosne in Hercegovine proti EU, ostali pa…

Velik korak Bosne in Hercegovine proti EU, ostali pa…

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj sprejela svoj širitveni sveženj za leto 2022 in objavila priporočilo, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za vstop v EU. V istem dokumentu so objavili tudi poročilo o napredku Črne Gore, Srbije, Albanije, Kosova in Severne Makedonije.
Velik korak Bosne in Hercegovine proti EU, ostali pa...

Predsednica Komisije EU Ursula Von der Leyen med zadnjim obiskom Češke (foto: FB European commison)

Glede Bosne in Hercegovine je Komisija EU zapisala, da so se voditelji političnih strank, zastopanih v Parlamentarni skupščini Bosne in Hercegovine junija 2022, ne glede na razplet volitev zavezali k zagotavljanju funkcionalne BiH in k nadaljevanju poti proti v vstopu v EU. Šele izpolnjevanje 14 ključnih prednostnih nalog iz ‘Mnenja Komisije EU o prošnji BiH za članstvo v EU’ pa bo omogočilo tudi začetek pristopnih pogajanj z EU.

Glede Črne gore ostaja prednostna naloga za napredek v pogajanjih izpolnjevanje meril uspešnosti pravne države. Črna gora bo morala zato prednostno okrepiti obravnavo pomembnih odprtih vprašanj, med katerimi so na Evropski komisiji kot kritična označili področja svobode izražanja, svobode medijev, boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter verodostojnost pravosodja. Podobno velja za večino preostalih držav  Zahodnega Balkana.

Glede Srbije Komisija EU ugotavlja, da bi morala najprej vzpostaviti vlado, ki bo trdno zavezana k vstopu v EU. Srbija bi morala tudi prednostno izboljšati svojo usklajenost z zunanjo in varnostno politiko EU, ki je močno upadla. Poleg tega bi morala Srbija izboljšati delovanje na področjih pravosodja, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, svobode medijev, svobode zbiranja in obravnavanja vojnih zločinov.

Zdi se, da EU močno moti srbsko tradicionalno zavezništvo z Rusijo in dejstvo, da veliko Srbov sploh ne želi v EU. Prav tako Komisija EU ne upošteva srbske nenaklonjenosti zvezi NATO. Mnogi Srbi namreč mislijo, da sta EU in NATO neločljivo povezana, NATO pa je leta 1999 bombardiral Srbijo in že pred tem domnevno pomagal Hrvaški pri operaciji Oluja, ki se je zaključila z množičnim eksodusom Srbov iz te države.

Albanija in Severna Makedonija sta letos 19. julija odprli novo poglavje na poti v EU, morata pa dodatno okrepiti prizadevanja na ključnih področjih pravne države, boja proti korupciji in boj proti organiziranemu kriminalu. Albanija mora poleg vsega tega obravnavati še lastninske pravice, vprašanja manjšin in svobodo izražanja. Podobno mora tudi Kosovo narediti več za demokratične odnose, delovanje javne uprave, pravne države in za boj proti korupciji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.