Naslovnica Šport Več zamenjav bi nogometu prineslo več koristi

Več zamenjav bi nogometu prineslo več koristi

Avtor: Spletno Uredništvo

Mednarodna nogometna zveza Fifa se je pravkar znašla v središču pozornosti športne javnosti zaradi novega predloga o povečanju števila možnih zamenjav igralcev na posamični tekmi na kar 6. Predlog prinaša vrsto koristi tako za zdravje igralcev, za gledalce, za trenerje in najbrž tudi za klubske blagajne.

Več zamenjav bi nogometu prineslo več koristi

Predlog bi se lahko hitro spremenil v pravilo, za katerega sicer FIFA pravi, da naj bi tako za klube kot za reprezentance zaenkrat veljalo le začasno – do izteka leta 2021 (foto: FB Atalanta Calcio)

 

Mednarodna nogometna zveza Fifa je zaradi posledic pandemije pripravila zanimiv predlog, ki bi ga lahko obdržala tudi po koncu izrednih razmer in normalizaciji vseh nogometnih tekmovanj po svetu, tako klubskih, kot reprezentančnih. Po novem naj bi namreč trenerji lahko med tekmami zamenjali kar pet igralcev in v primeru podaljškov še šestega. Sicer naj bi se za zamenjave odredili točno določeni termini – npr. ob polčasu, sredi drugega polčasa, ali v 60. in 75. minuti.

Fifa namreč želi preprečiti zavlačevanja in ogromne izgube časa, če bi lahko trenerji menjevali vsakega igralca posebej. Ideja je nastala zaradi tega, ker bodo po koncu pandemije klubi in reprezentance prisiljene igrati v močno strnjenem ritmu tekem, kar bi privedlo do poškodb ali vsaj do splošne utrujenosti in upočasnitve ritma igre. S petimi zamenjavami pa bi se izognili preutrujenosti igralcev in s tem poškodbam, vsi nogometaši pa bi zaradi rotacij dobili precej več priložnosti za igro.

Poleg tega bi bil ritem igre bi bil hitrejši in gledalci bi zagotovo bolj uživali, prav tako bi se med tekmo večkrat spremenil potek dogajanja – npr. po prejetem golu bi lahko trener opravil kar 4 zamenjave naenkrat in njegova ekipa bi nato popolnoma prevzela pobudo. Predvsem pa bi se lahko klubi, če bi bil nov predlog sprejet in se število poškodb dejansko zmanjša, odločili za zmanjšanje skupnega števila igralcev pod pogodbo, kar bi dodatno razbremenilo klubske proračune.

Če bo sprejeto, bo novo pravilo veljalo za vsa klubska nogometna tekmovanja, ki naj bi bila končana ali pa naj bi se začela leta 2020 in leta 2021 (torej bi veljala tudi za sezono 2020-21) ter za vse tekme reprezentanc do 31. decembra 2021.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.