Naslovnica Slovenija V spomin na Maistrove letalce

V spomin na Maistrove letalce

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes v Sloveniji praznujemo zanimivo obletnico in sicer gre za 100-letnico slovenskega vojaškega letalstva. Zato so včeraj na predvečer praznika v Viteški dvorani Gradu Brežice pripravili svečano državno slovesnost v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije, ki se je zgodil 12. januarja 1919.

 aviacija kopijaKdo bi si mislil, da je slovensko vojno letalstvo staro že okroglo stoletje (foto: Damjan Vodenik, Slovenska vojska)

 

Pripadniki letalskih enot Slovenske vojske svoj dan praznujejo v spomin na prvi bojni polet, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič, pripadnika ljubljanske letalske stotnije, 12. januarja 1919 poletela na izvidniški polet na Koroško. Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija.

V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva. Mariborska letalska stotnija je svoje prve polete opravila v okviru proslave ob osvoboditvi Maribora 15. decembra 1918. Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojska, o čemer pa je premalo zapisanega oziroma znanega. 

V novejši zgodovini je najpomembnejši mejnik 28. junij 1991, ko sta pilota major Jože Kalan in letalski tehnik praporščak Bogomir Šuštar s helikopterjem Gazela prebežala iz mariborske vojašnice v vrste Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Danes polk vojaškega letalstva vključuje šest enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. 

Včerajšnje slovesnosti so se poleg predsednika Republike Slovenije in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja udeležili tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Klemen Grošelj, namestnik načelnice Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš, člani Odbora za obrambo Državnega zbora, poslanci Državnega zbora, župani domicilnih občin Brežice, Krško, Sevnica in Kostanjevica na Krki ter predstavniki lokalnih skupnosti.

Uvodoma je zbrane nagovoril in orisal razvojno pot slovenskega vojaškega letalstva poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj, ob tej priložnosti pA je zbrane pozdravil tudi župan občine Brežice Ivan Molan. Osrednji govornik na slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen rodu letalstva, katerega korenine segajo 100 let v preteklost. 

“Sto let po začetku razvoja slovenskega vojaškega letalstva moramo zbrati vse izkušnje, znanje, modrost in odkritost teh stotih let, da ugotovimo, kateri ukrepi glede našega oboroževanja in pripravljenosti so neizogibni, prepotrebni, elementarni, da se bodo ljudje, ki jim odgovarjamo, počutili varno. Slovenski človek si lahko, če država odpove, marsikaj uredi sam, razen ene stvari, in to je varnost,” je na slovesnosti povedal vrhovni komandant Pahor.

Slovenska vojska je ob 100-letnici slovenskega vojaškega letalstva bogatejša tudi za štiri mlade operativne pilote, ki so pravkar uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske in bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva novim pilotom čestital in podelil letalski znak Letalska krilca.

Na slovesnosti so podelili priznanja vojaškega letalstva tudi organizacijam, pomembnim za obrambni sistem Republike Slovenije, ter tistim, ki so s prispevkom s svojih delovnih področij prispevali k razvoju, modernizaciji in delovanju letalstva Slovenske vojske od njegovega nastajanja do danes. Prireditev, ki jo je povezovala Jasmina Spahalić, sta kulturno obarvala Slovenski oktet in kvintet trobil Orkestra Slovenske vojske.

Po slovesnosti so si navzoči lahko ogledali tudi razstavo v treh segmetnih, ki podaja jasen pregled razvoja vojaškega letalstva ter pomena njegove 100-letnice: ‘Na krilih zgodovine’, ‘Ljubljanska letalska stotnija’ ter’ Letala in helikopterji Slovenske vojske’. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.