Naslovnica Svet & EU V medsebojni pomoči prednjačijo Avstrijci, Nemci in Čehi

V medsebojni pomoči prednjačijo Avstrijci, Nemci in Čehi

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Evropskega parlamenta so potrdili, da države članice na čakajo na odločitve struktur EU, ampak, da si od začetka izbruha pandemije na različne načine pomagajo med seboj – od repatriacije državljanov iz drugih držav EU, do doniranja medicinske opreme in sprejemanja pacientov v kritičnem stanju.

V medsebojni pomoči prednjačijo Avstrijci Nemci in ČehiDržave EU si po najboljših močeh trudijo pomagati med seboj v krizi covid-19 (foto: Protezione civile Italiana)

 

Pandemija koronavirusa je prizadela vse države EU, zato si države članice medsebojno pomagajo. Pri tem so ene bolj aktivne kot druge, kar je seveda povezano s stanjem doma in s tehničnimi sredstvi, ki so na voljo. Še najbolj se je izkazala Avstrija, ki je sprejela 3 hudo bolne paciente iz Italije in 11 v enakem stanju iz Francije, v Italijo poslala 1,5 milijona mask in več kot 3000 litrov medicinskih razkužil ter iz 21 držav sveta z letali domov pripeljala 1.234 državljanov iz 25 držav članic EU.

Zelo aktivna je tudi Nemčija. Slednja je pripravila intenzivno nego za 175 italijanskih in francoskih državljanov, za katerih transport skrbi z nemškimi vojaškimi letalskimi silami. Medicinsko osebje iz Univerzitetne klinike Jena podpira kliniko v bližini Neaplja. Nemčija je v Italijo dostavila 300 ventilatorjev in z ostalih kontinentov domov pomagala vrniti približno 3000 državljanov iz ostalih držav EU.

Kot je znano, je Češka Sloveniji poslala 1 milijon kirurških in 200.000 zaščitnih mask modela FP 2. Poleg tega je dostavila 10.000 zaščitnih oblek v Italijo in še 10.000 v Španijo. Organizirala je tudi 14 letov in vrnila 542 državljanov EU, Mehanizma civilne zaščite EU je na primer iz Vietnama na varno odpeljal 193 Čehov in 85 preostalih državljanov EU. Luksemburg je poslal zdravnike v Francijo in tudi Albanija, ki se šele ‘približuje’ EU, je poslala medicinsko osebje zahodni sosedi na pomoč.

Tudi zdravniki in medicinske sestre iz Romunije in Norveške so bili napoteni v Italijo, natančneje Bergamo, tisti iz Poljske pa v sosednjo Brescio. Francija je Italiji podarila milijon mask in 20.000 zaščitnih oblek ter pomagala domov z letali vračati državljane z vseh držav EU. Z letalskimi prevozi so pomagali še Belgija, Irska, Italija, Danska, Madžarska, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija in Slovaška. Slovenija pa v tem poročilu Parlamenta EU ni bila omenjena.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.