Naslovnica Svet & EU Ukrajini bodo vsak mesec posodili 1,5 milijarde evrov

Ukrajini bodo vsak mesec posodili 1,5 milijarde evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj Ukrajini nakazala drugi obrok makrofinančne pomoči in sicer ji je namenila 1,5 milijarde evrov, to pa bo odslej vse do konca leta 2023 postala vsakomesečna stalnica. Vsa nakazila bodo sestavni del skupno kar 18 milijard evrov vrednega paketa pomoči ‘Plus’ za Ukrajino.
Ukrajini bodo vsak mesec posodili 1,5 milijarde evrov

Ukrajinski vojak zre na razrušeno mesto v ozadju (foto: multimedia.europarl.europa.eu)

Plačilo obsežnega, kar 1,5 milijarde evrov vrednega drugega obroka makroekonomske pomoči je bilo izvršeno šele tedaj, ko je Komisija EU potrdila, da je Ukrajina dosegla zadovoljiv napredek pri izvajanju dogovorjenih političnih pogojev ter izpolnila tudi zahteve glede zagotavljanja transparentne in učinkovite uporabe evropskih sredstev. Ta znesek sicer predstavlja samo del od skupno 18 milijard evrov vrednega paketa pomoči ‘Plus’ za Ukrajino.

»Ta podpora bo Ukrajini pomagala še naprej izplačevati plače in pokojnine ter vzdrževati delovanje osnovnih javnih storitev, kot so bolnišnice, šole in stanovanja za preseljene ljudi. Ukrajini bo tudi omogočilo, da zagotovi makroekonomsko stabilnost in obnovi kritično infrastrukturo, ki jo je Rusija uničila v svoji agresivni vojni, kot so energetska infrastruktura, vodni sistemi, prometna omrežja, ceste in mostovi,« so pojasnili s Komisije EU.

Po ugotovitvah Evropske komisije je Ukrajina dosegla pomemben napredek pri krepitvi pravne države in sicer je to storila z imenovanjem novega vodje ukrajinskega nacionalnega protikorupcijskega urada. Prav tako je bil okrepljen nadzor bank v državni lasti, delovanje plinovodnega sistema pa bo izboljšano prek aktivnosti članov nadzornega sveta družbe Naftogaz. Očitno doslej na teh treh izjemno pomembnih področjih ni bilo vse v redu.

Poleg tega naj bi s poenostavljenimi zahtevami za pridobitev licenc in dovoljenj ustvarili boljšo poslovno klimo. Sicer je bilo prvo plačilo (3 milijarde evrov) v okviru svežnja ‘Plus’ nakazano januarja letos, vse do konca leta 2023 pa bo Komisija EU vsak mesec Ukrajini nakazala po 1,5 milijarde evrov. Ta sredstva makrofinančne pomoči sicer niso nepovratna, ampak so v obliki ugodnih posojil.

»Na splošno od začetka vojne znaša podpora Ukrajini in Ukrajincem okoli 67 milijard evrov. To vključuje finančno, humanitarno, proračun za nujne primere in vojaško podporo Ukrajini s strani EU, držav članic in evropskih finančnih institucij ter sredstva, ki so na voljo za pomoč državam članicam pri zagotavljanju potreb Ukrajincev, ki bežijo pred vojno v EU,« so še pojasnili s Komisije EU. Brez te pomoči pa bi bila danes Ukrajina verjetno že v izgubljenem položaju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.