Naslovnica Svet & EU Ukrajina se kljub spopadom bliža vstopu v EU

Ukrajina se kljub spopadom bliža vstopu v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem, ko je včeraj v Kijevu potekalo pomembno srečanje med oblastmi Ukrajine in oblastmi EU, je Evropska komisija objavila analitična poročila, v katerih se ocenjuje sposobnost Ukrajine, Moldavije in Gruzije, da tudi te države kmalu postanejo članice EU. Ukrajina pričakuje, da bi se lahko že letos pričela pridružitvena pogajanja. V Kijevu pa so med obiskom delegacije EU po pričakovanjih zazvonile tudi sirene za zračni napad…
Ukrajina se kljub spopadom bliža vstopu v EU

Predsedniki Evropskega sveta Michel, Ukrajine Zelenski in Komisije EU Von der Leyen (foto: president.gov.ua)

Zadnje poročilo Komisije EU govori o tem, kako daleč so Ukrajina, Moldavija in Gruzija na področjih prilagajanja zakonodaji EU, organom skupnih pravic in obveznosti EU. Poročilo dopolnjuje mnenja o prošnjah teh treh držav za članstvo v EU, ki jih je Evropska komisija sprejela junija lanskega leta, ter navajajo ključne smernice o prihodnjem delu glede nadaljnjih usklajevanj na področju pravnega reda.

Prav tako poročilo vsebuje podrobno analizo o tem, kakšen napredek so države doslej že napravile na področju usklajevanja njihovih zakonodaj s pravnim redom EU. Sicer je Evropski svet že podelil status kandidatk Ukrajini in Moldaviji, Gruzija pa je še v fazi, v kateri ji je EU zagotovila evropsko perspektivo, a ji še ni odobrila uradnega statusa kandidatke za pridružitev državam EU.

»Evropska komisija bo Ukrajini, Moldaviji in Gruziji še naprej zagotavljala smernice in podporo v zvezi s tem, da bi tem trem državam pomagala pri nadaljnjem prilagajanju standardom in normam EU, ki zajemajo celoten pravni red EU. Komisija bo poročala o napredku treh držav pri obravnavi prednostnih nalog reform, opredeljenih v mnenjih, v okviru naslednjega ‘širitvenega svežnja’, ki bo predvidoma jeseni,« pravi Komisija EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je med srečanjem komentirala, da Ukrajina dela pomembne korake naprej, da bi izpolnila priporočila Komisije EU, čeprav se hkrati bori proti ruski invaziji. Na včerajšnjih pogovorih o približevanju Ukrajine k sprejemu v Evropsko unijo pa je bila s strani EU posebej omenjena korupcija, ki je že v preteklosti veljala za eno največjih težav delovanja ukrajinske države.

Včeraj so med obiskom evropske delegacije v Kijevu zazvonile tudi sirene za zračni napad, kar je bilo kar pričakovano. Ruski predsednik Putin je namreč v četrtek na proslavi 70. obletnice zmage sovjetske vojske v Stalingradu (današnjem Volgogradu) sedanje dogajanje v Ukrajini spopade primerjal z invazijo nacistične Nemčije, posebej omenil nemške tanke in ponovno namignil, da bi lahko prišlo do uporabe jedrskega orožja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.