Naslovnica Svet & EU Tudi Monako na seznamu držav z večjim tveganjem

Tudi Monako na seznamu držav z večjim tveganjem

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bil objavljen posodobljen en od seznamov držav, za katere mednarodni finančni organi nadzora menijo, da tam obstajajo resna tveganja za pojave pranja denarja ali financiranja terorizma. Novosti na seznamu so Venezuela, Namibija in nekoliko presenetljivo tudi Monako.
Tudi Monako na seznamu držav z večjim tveganjem

Monako je zelo bogata in povsem suverena kneževina, ki ni v EU (foto: pxhere.com)

Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja redno objavlja ažurirane sezname tistih držav oz. jurisdikcij z vsega sveta, kjer bančno poslovanje ne ustreza mednarodnim standardom po transparentnosti in po aktivnemu preprečevanju nezakonitih transakcij. Sezname pripravlja Projektna skupina za finančno ukrepanje FATF (angleško Financial Action Task Force – FATF) s sedežem v Parizu.  

Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja sezname deli na: države s strateškimi pomanjkljivosti na področju preprečevanja pranja denarja ali financiranja terorizma, države s pomanjkljivo zakonodajo na področju obdavčenja, države proizvajalke mamil ter države s sedežem oz. prebivališčem oseb, zoper katere so uvedeni omejevalni ukrepi povezani s pranjem denarja in terorizmom.

FATF, ki je bil na pobudo skupine najbolj razvitih držav sveta G7 ustanovljen že leta 1989, je tokrat posodobil spisek držav s strateškimi pomanjkljivostmi na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. Na t. i. ‘sivi’ seznam, kjer se zaradi povečanega tveganja priporoča strogo spremljanje, so bili dodani Monako, Namibija in Venezuela, umaknjeni pa so bili Barbados, Gibraltar, Jamajka, Turčija, Uganda in Združeni arabski emirati.

»Monako, Namibija in Venezuela so tako na skupnem seznamu tveganih držav nove, Turčije pa na skupnem seznamu tveganih držav ni več. Barbados, Gibraltar, Jamajka, Uganda in Združeni arabski emirati so sicer umaknjeni s seznama FATF, so pa zaradi njihove uvrstitve na druge sezname še vedno uvrščene na skupni seznam tveganih držav,« so še pojasnili v sporočilu za javnost. Pri tem novem seznamu preseneča predvsem Monako, ki je za Vatikanom druga najmanjša državi v Evropi.

Sicer kneževina sploh ni članica EU, uporablja pa evro kot valuto ter tudi upošteva mnoge predpise in politike EU. Turizem naj bil uradno glavni vir prihodkov Monaka, vendar pa ima ta država največji BDP na prebivalca na vsej zemeljski obli, saj tam živi največ milijonarjev in milijarderjev (na kvadratni kilometer).  In kjer se obrača veliko denarja, tam se ga najbrž lahko tudi več opere…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.