Naslovnica Svet & EU Tudi EU v globalni koaliciji za boj proti sintetičnim drogam

Tudi EU v globalni koaliciji za boj proti sintetičnim drogam

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se je odločila, da se pridruži novi ‘Svetovni koaliciji za boj proti sintetičnim drogam’. Proizvodnja in promet s sintetičnimi drogami sta se namreč močno razbohotila po vseh kontinentih, poleg tega pa so sintetične droge pogosto precej nevarnejše od klasičnih.  V ZDA so predlani sintetični opiati sami povzročili skoraj toliko mrtvih, kot vse ostale droge skupaj.
Tudi EU v globalni koaliciji za boj proti sintetičnim drogam

Fotografija je zgolj simbolična, a zelo nazorna (foto: pxhere.com)

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson se je pred dnevi udeležila spletnega dogodka, kjer je bilo govora o vključitvi Evropske komisije oziroma EU v ‘Globalno koalicijo za boj proti sintetičnim drogam’. Pogovorov se je udeležil ameriški državni sekretar Anthony Blinken, saj ZDA vodijo to novo svetovno koalicijo, poleg tega pa imajo od vseh držav sveta najbrž tudi  največ težav z novimi nevarnimi substancami.  

Za reševanje vse hujšega problema sintetičnih drog je očitno že potrebna globalna koalicija. Ta umetna mamila so namreč pogosto precej nevarnejša od najmočnejših naravnih drog, kot sta kokain ali heroin. Za njihovo proizvodnjo ni potrebna diploma iz kemije, lahko se izdelujejo v vsaki garaži, kleti ali na podstrešju, pri proizvodnji so potrebne le običajne kemikalije in preprosta oprema, lahko se prevažajo v majhnih količinah in se tudi lahko mešajo z drugimi mamili.

»Koalicija bo organizirana v delovne skupine za naslednja vprašanja: (1) preprečevanje nedovoljene proizvodnje in prometa s sintetičnimi drogami; (2) odkrivanje nastajajočih groženj zaradi drog in vzorcev uporabe; in (3) spodbujanje intervencij in storitev javnega zdravja za preprečevanje in zmanjševanje uporabe drog, prevelikega odmerjanja in druge s tem povezane škode,« so sporočili s Komisije EU. Vendar pa bodo še naslednje leto in pol člani koalicije pripravljali politične rešitve.

Najbrž bi morali pohiteti, saj so na primer v ZDA iz krize z naravnimi opiati (heroin) v zadnjih 10 letih prešli v še bolj resno krizo s sintetičnimi opiati, predvsem s fentanilom. Leta 2013 je bilo smrti zaradi sintetničnih opiatov še vedno le za vzorec, leta 2021 pa so že zabeležili preko 70.000 mrtvih zaradi overdoziranja z njimi (pretežno gre za fentanil, medtem ko metadon v to kategorijo niti ni bil vključen).

Po podatkih ameriškega Nacionalnega inštituta za zlorabe drog so sintetični opiati že od leta 2016 glavni vzrok smrti med uživalci vseh vrst mamil v ZDA, leta 2021 pa so sami že povzročili skoraj toliko mrtvih, kot vse preostale droge skupaj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.