Naslovnica Svet & EU Trump in Izrael proti Iranu, EU in Rusija vztrajata pri sporazumu

Trump in Izrael proti Iranu, EU in Rusija vztrajata pri sporazumu

Avtor: Spletno Uredništvo

Po svetu močno odmeva odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA enostransko odstopijo od mednarodnega jedrskega dogovora o Iranu. Poteza je v EU izzvala zelo negativne rekacije, prvi podpornik te ameriške odločitve Izrael pa je že uro zatem spet bombardiral domnevne iranske cilje v Siriji. Če se danes predsednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu in ruski predsednik Vladimir Putin v Moskvi ne dogovorita o umirjanju napetosti, se svet lahko že jutri znajde v atomskem spopadu. Ali se ameriški predsednik sploh zaveda, kaj lahko pomeni njegova odločitev? (foto: flickr.com)

 

Izraelski lobi v ZDA je najbrž spet odlično opravil svoje naloge, saj je ameriški predsednik Donald Trump sporočil, da ZDA enostransko odstopajo od mednarodnega jedrskega dogovora o Iranu. Trump je to storil le nekaj dni zatem, ko so v Izraelu predstavili vohunske podatke o skrivnem nadaljevanju iranskega nuklearnega programa. Evropska unija, ki je prav tako podpisnica dogovora, je na ameriško odločitev reagirala negativno, kar velja tudi za Slovenijo. Večina držav se namreč zaveda, da bodo kmalu sledile nove protiiranske akcije, kar lahko privede tudi do nuklearnega spopada. 

“Globoko obžalujemo včerajšnjo odločitev predsednika ZDA Trumpa, da se ZDA, kljub rednemu potrjevanju s strani Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA), da Iran spoštuje jedrski dogovor iz leta 2015 (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPoA), umikajo iz jedrskega dogovora. Izpolnjevanje zavez sicer spremlja tudi Skupna komisija za JCPoA, ki je na svojem zadnjem srečanju 18. marca 2018 prav tako ugotovila, da vse pogodbenice še naprej spoštujejo dogovor.

Slovenija potrjuje nadaljnjo podporo iranskemu jedrskemu dogovoru, v kolikor bo Iran še naprej spoštoval svoje obveznosti v celoti, kot jih je do sedaj. Dogovor, ki je bil kot rezultat večletnih in večstranskih diplomatskih prizadevanj potrjen tudi z resolucijo Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN) 2231, kaže na to, da je mogoče najti mirne rešitve tudi pri soočanju z največjimi izzivi širjenja orožja za množično uničevanje.

V interesu mednarodne skupnosti bi moralo biti ohraniti dogovor, ki krepi globalni režim neširjenja jedrskega orožja, pozitivno prispeva k regionalnemu in mednarodnemu miru in varnosti ter zagotavlja potrebna zagotovila glede izključno miroljubne narave iranskega jedrskega programa. Pozdravljamo vlogo IAEA, ki je v skladu z dogovorom pristojna za preverjanje in nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti Irana. Slovenija je kot članica Sveta guvernerjev IAEA in kot podpornica JCPoA za namen preverjanja izvajanja namenila tudi finančni prispevek,” so zapisali v sporočilu za javnost Ministrstva za zunanje zadeve RS

Po eni strani se zdi, da bi radi Izraelci na vsak način izsilili neposredni vojaški spopad z Iranom, z udeležbo ZDA in še koga na svoji s strani. Prvi kandidati za aktivno vojaško sodelovanje so Velika Britanija, Saudska Arabija in Združeni Arabski Emirati. Po drugi strani svet pozablja, da ima Izrael delujoče jedrske bombe že več kot 50 let, danes pa je govora že o preko 400 konicah. To so sicer doslej Izraelci vedno tajili, vendar so dokazi postopno le pricurljali na dan.     

Po Trumpovi odločitvi se ves sedaj sprašuje, kaj se bo zgodilo jutri? Ali bo Izrael sprožil preventivni napad na Iran, ali bo morda Iran s kakšno vojaško akcijo maščeval svoje v Siriji ubite vojake? Nekaj upanja na umiritev napetosti daje le današnji obisk izraelskega predsednika vlade ‘Bibija’ Netanyahuja pri ponovno izvoljenem ruskem predsedniku Vladimirju Putinu.

V Moskvi namreč prav danes poteka tradicionalno praznovanje Dneva zmage nad nacizmom oziroma nad fašizmom, ki se ga je udeležila tudi visoka izraelska delegacija. Rusija je prva zaveznica Irana in tudi Sirije, katero Izraelci bombardirajo že vrsto let. Vendar se doslej Rusi in Izraelci še nikoli niso znašli v neposrednem spopadu. Izraelci Sirijo napadajo zaradi njenega zavezništva v tako imenovanem ‘šiitskem polmesecu’. Gre za politično-vojaško zavezništvo med Iranom, Sirijo, številnimi iraškimi paravojaškimi milicami in libanonskim gibanjem Hezbollah. 

Ombembe vredno je še dejstvo, da so Izraelci leta 1981 bombardirali in uničili civilni nuklearni rekator, ki so ga v Iraku gradili Francozi, leta 2007 pa so z letalskim napadom razstrelili še jedrski reaktor, ki so ga ob bregovih Evfrata gradili Sirci. Irana doslej Izraelci še niso neposredno napadli, so pa v letih od 2007 do danes najbrž sodelovali v likvidacijah vsaj štirih iranskih nuklearnih znanstvenikov.

Skratka, eni lahko imajo mednarodnim agencijam neprijavljen, a zelo lepo založen arsenal nukelarnega orožja (Izrael je šesta jedrska velesila na svetu) in sploh lahko mimo mendarodnega prava bombardirajo sosednje države, kadarkoli se jim zdi. Drugi pa seveda tega ne smejo, ker ogrožajo širšo regijo, poleg tega pa bi jih takoj doletele sankcije Združenih narodov, če že ne kar neposredno vojaško posredovanje.

Zanimivo bo spremljati, za kakšne poteze glede Izraela se bo tokrat odločil ‘Vladaj-mir’ Putin. Od začetka posredovanja v Siriji do danes je namreč Rusija postala glavni akter celotnega dogajanja na območju Bližnjega in Srednjega Vzhoda. In tega se zaveda tudi Benjamin Netanyahu, zato najbrž ne bo želel dodatno razjeziti ruskega medveda. Sploh zato, ker so Rusi v klasični vojaški paradi ob Dnevu zmage danes celemu svetu in tudi Izraelcem pokazali svoja najsodobnejša orožja ter jih tako opomnili, s čim bi lahko imeli opravka.

   

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.