Naslovnica Svet & EU Trgovinski sporazum med EU in Kanado deluje odlično

Trgovinski sporazum med EU in Kanado deluje odlično

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je minilo 5 let odkar je stopil v veljavo Celoviti gospodarski in trgovinski sporazum (CETA) med EU in Kanado. Za razliko od podobnega prosto-trgovinskega sporazuma z ZDA ta s Kanado ni bil nikoli sporen in do sedaj med njegovim izvajanjem ni bilo kakšnih večjih zapletov, obe partnerici pa imata otipljive koristi od njega.
Trgovinski sporazum med EU in Kanado deluje odlično

Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen na enem od srečanj s kanadskimi predstavniki (foto: ec.europa.eu)

Kot so poudarili z Evropske komisije, je Celoviti gospodarski in trgovinski sporazum med EU in Kanado (CETA) izjemno pomemben, pa čeprav je od pričetka njegove veljave leta 2017 še vedno le začasen. V celoti bo namreč začel veljati šele tedaj, koga bo ratificiralo še preostalih 11 od od 27 držav članic EU. Sporazum CETA je predvsem okrepil trgovino med partnericama ter EU zagotovil pomemben vir oskrbe z viri, kot so energija in surovine.

»Sporazum CETA utrjuje naše trdne odnose s Kanado, ki je zaupanja vredna in podobno misleča partnerica. Z njo sodelujemo pri načrtih za okrevanje gospodarstva, reformo STO in podnebne ukrepe ter s skupnimi močmi podpiramo Ukrajino. Sporazum CETA spodbuja trgovino z zelenimi dobrinami in nam omogoča privilegiran dostop do energije in surovin, kar dokazuje izjemna rast uvoza teh ključnih virov v EU.

Zahvaljujoč temu sporazumu se trgovina med EU in Kanado vztrajno povečuje in podpira kar 700.000 delovnih mest v EU«, je med drugim ob tej priložnosti izjavil podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis. Tudi številke mu pritrjujejo, saj se je blagovna menjava med EU in Kanado od pričetka delovanja CETA povečala za 31 % in dosegla 60 milijard evrov, trgovina z živili in kmetijskimi proizvodi pa se je povečala za 41 %.

Tudi izvoz blaga iz EU v Kanado se je v zadnjih 5 letih povečal za 26 %, dvostranska trgovina s storitvami se je povečala za 11 %, kanadska podjetja pa po podatkih Komisije EU trenutno vlagajo več kot 240 milijard evrov v EU, od česar ima koristi vso evropsko gospodarstvo. Sporazum CETA je obenem tudi močno ekološko, vključujoče in trajnostno usmerjen, poleg tega ima prinaša vrsto drugih prednosti.

Sporazum CETA namreč zagotavlja Evropski uniji privilegiran dostop do kanadskih surovin. Uvoz navadnih kovin v EU se je tako v 5 letih povečal za kar 143 %, uvoz mineralov pa za 131 %. Ti viri so bistveni za ključne evropske industrijske sektorje, npr. za proizvodnjo baterij. Sporazum pa je vzpostavil tudi okvir za trgovino z energijo in zato se je izvoz energije iz Kanade v EU od pričetka izvajanja sporazuma povečal za 70 %.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.