Naslovnica Svet & EU Tokrat so izmenjevali poglede o sredozemski migrantski poti in Libiji

Tokrat so izmenjevali poglede o sredozemski migrantski poti in Libiji

Avtor: Spletno Uredništvo

Število ilegalnih prebežnikov se spet veča, kar 120.000 naj bi jih v prihodnjih tednih in mesecih poskusilo samo prek Balkana priti v države EU. Včeraj pa so se evropski parlamentarci posvetili Libiji in tako imenovani sredozemski migrantski poti.

Tokrat so izmenjevali poglede o sredozemski migrantski poti in LibijiBegunci so navalili na EU prek Libije takoj po strmoglavljanju in smrti Gadafija leta 2011 (foto: ECHO/flickr.com)

 

V zadnji dveh tednih se spet povečuje pritisk ilegalnih migrantov na južno mejo Slovenije, o čemer pričajo zadnji primeri večjih skupin prebežnikov z Dolenjske in osrednje Slovenije, pa tudi iz Trsta in Furlanije – tam so namreč prispeli prek Slovenije, ne da bi jih naši organi zaznali. Med zaustavljenimi migranti je tokrat več Indijcev in Pakistancev, sicer pa naj bi jih klub pandemiji v prihodnjih tednih in mesecih kar 120.000 ljudi poskusilo priti prek Balkana v države Evropske unije.

Včeraj so se številne evropske strukture posvetile drugi največji migrantski poti – t. i. ‘sredozemski’ poti, ki iz Libije prek morja vodi do južnih obal Italije. Evropski poslanci so opravili video-konferenco, na kateri so sodelovali predstavniki Komisije EU, Sveta Evrope, Evropske agencija za mejno in obalno stražo (Frontexom), Uradom visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR), Zdravniki brez meja in drugimi nevladnimi organizacijami. Govorili so o razmerah, s katerimi se spopada na tisoče migrantov v Libiji.

 »Po podatkih UNHCR je do zdaj v Italijo po morju prispelo 3.277 oseb, na Malto pa 1.135, kar je bistveno nižje številke kot v Španiji (4.934) in Grčiji (7.569). Usoda migrantov in prosilcev za azil, ki poskušajo doseči evropske obale iz Libije, je postala še bolj negotova zaradi COVID-19 in nedavnih odločitev italijanskih in malteških oblasti, da svoja pristanišča razglasijo za ‘nevarna’ zaradi pandemije in preprečujejo pristanke ljudi, ki so bili rešeni na morju,« so bili zaskrbljeni poslanci.

Tudi oblasti v Libiji so blokirale povratke prebežnikov, ki so jih prestregli na morski gladini, in sicer zato, ker je praktično celoten zahodni del libijske obale vojno območje, še posebej intenzivni boji pa potekajo prav okrog glavnega mesta okoli Tripolija. Nič boljši pa ni niti položaj v notranjosti države. Zaradi državljanske vojne so namreč migranti pogosto zaprti v taboriščih in živijo v popolnem pomanjkanju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.