Naslovnica Svet & EU Tokrat gozdni požari ogrožajo Čile

Tokrat gozdni požari ogrožajo Čile

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko se evropske in države arabskega sveta posvečajo pošiljanju pomoči za žrtve potresa v Turčiji in Siriji, pa se na drugem koncu sveta ubadajo s poletnimi gozdnimi požari. Tokrat je za pomoč z prek mehanizma EU za civilno zaščito zaprosil Čile, kjer že nekaj tednov divjajo obsežni požari v naravi.
Tokrat gozdni požari ogrožajo Čile

Slovenci smo se lani poleti privadili na podobne prizore, a pri nas vsaj ni bilo žrtev (foto: FB Bomberos de Chile)

Južnoameriška država Čile se v smeri od severa proti jugu razteza približno 4300 km, zato so razdalje zares ogromne, obsega pa tudi več klimatskih pasov. Čile se je že v preteklosti soočil z več ogromnimi požari v naravi, od leta 2017 pa se ognjene ujme vrstijo vse bolj pogosto in s čedalje hujšimi posledicami. Tako so se tudi letos požari na severu države začeli že decembra, v srednjem in južnem delu pa so se razplamteli v drugi polovici meseca januarja.

Čilske oblasti so najprej poslale v akcijo svoje gasilce, reševalce in sile civilne zaščite, a to ni zadostovalo, saj so padle prve žrtve, tudi med gasilci. Potem so za pomoč zaprosili sosednjo Argentino in Brazilijo, nazadnje pa so se sedaj obrnili še na EU. Čile je zaprosil za pomoč prek mehanizma EU za civilno zaščito, kot odgovor pa so Francija, Portugalska in Španija tam pričele pošiljati več kot 250 gasilcev, medicinskih delavcev in koordinatorjev reševalnih akcij.

Sicer zaradi rekordno visokih temperatur po državi še naprej gorijo številni požari, število žrtev pa je prejšnji teden naraslo na 24, saj je močan veter pomagal pri hitrem širjenju novih gorišč. Tudi Uradnik za zvezo iz usklajevalnih centrov EU za odzivanje na izredne razmere je bil zato že napoten v Čile, medtem ko naj bi bila v Južno Ameriko v teh dneh poslana še dodatna posebna skupina EU za civilno zaščito. Organi EU ostajajo v tesnih kontaktih s čilskimi kolegi.

»Evropski center za odzivanje na nujne primere je aktiviral storitev EU za poročanje Aristotel in storitev satelitskega kartiranja Copernicus za nujne primere, ki je do zdaj izdelala 15 zemljevidov. V začetku tega leta je EU že namenila 100.000 EUR nujne pomoči za podporo čilskemu Rdečemu križu, ki dela z ljudmi, ki so jih prizadeli pozni decembrski požari v zgornjem delu regije Valparaíso, 120 km od Santiaga,« so sporočili s Komisije EU.

Sicer so mehanizem EU za civilno zaščito od ustanovitve leta 2001do danes aktivirali že preko 650 krat, vse na podlagi prošenj za pomoč, ki so prišle iz EU ali pa tudi izven nje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.