Naslovnica Svet & EU Svoboda medijev je en od skupnih temeljev EU

Svoboda medijev je en od skupnih temeljev EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Odbor za državljanske svoboščine Evropskega parlamenta je včeraj razpravljal o predlogu Komisije EU glede sprememb zakonodaje na področju medijev, prek katerih bi radi okrepili medijski pluralizem in svobodo v EU. Poskusi spodkopavanja svobode medijev in demokratične udeležbe javnosti, vključno s svobodo izražanja in obveščanja, zbiranja in združevanja, ogrožajo temeljene skupne vrednote Evropske unije.
Svoboda medijev je en od skupnih temeljev EU

Evropski parlament je prevzel vlogo arsenala demokracije (foto: FB European Parliamnet)

Odbor za državljanske svoboščine Evropskega parlamenta, ki so se mu na javni razpravi pridružili člani Odbora za kulturo, Odbora za notranji trg, razni strokovnjaki in druge zainteresirane strani, se je včeraj posvetil novostim v evropskih predpisih, ki se tičejo svobode medijev. Komisija EU je namreč že 16. septembra lanskega leta predstavila predlog ‘Zakona o evropski svobodi medijev’, zato so se mu sedaj posvetili na dolgo in široko.

Javna razprava je bila razdeljena na dva panela, na katerih je bilo veliko govora o nujnosti sprememb, o pravnih vidikih, o postopkih usklajevanja, o pravilni implementaciji zakonskih novosti, o tveganjih prekoračitve pooblastil, o ustreznem institucionalnem nadzoru, o morebitnem nasprotovanju novostim s strani regulativnih organov ali kar vlad nekaterih držav, o preglednosti lastniških struktur, o financiranju državnih medijev in še o marsičem.

»Laurens Hueting, višji uradnik za zagovorništvo pri Evropskem centru za svobodo tiska in medijev, je poudaril, da osnutek pravil o varstvu virov ne izpolnjuje standardov, določenih v veljavni sodni praksi. Poudaril je tudi potrebo po strožjih pravilih proti nadzoru, večji preglednosti lastništva medijev, boljših določbah za državno oglaševanje in večji neodvisnosti evropskega odbora, predvidenega v osnutku uredbe.

Renate Schroeder, direktorica Evropske zveze novinarjev, se je osredotočila na potrebo po pravni jasnosti in konkretnih opredelitvah v pravilih, zahtevala okrepitev določb o zaščiti virov in pred nadzorom ter pojasnila situacijo glede poseganja v uredniško neodvisnost,« sta opomnila dva najbolj zaskrbljena govornika na panelih.

V izjavi za javnost so  še poudarili, da poskusi spodkopavanja svobode medijev in demokratične udeležbe javnosti, vključno s svobodo izražanja in obveščanja, zbiranja in združevanja, ogrožajo temeljene skupne vrednote Evropske unije. Zanimivo pa je, da se to dogaja skoraj izključno v tistih državah EU, kjer na oblast pride desnica.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.