Naslovnica Svet & EU Svetovna politika kitolova se kroji na Bledu

Svetovna politika kitolova se kroji na Bledu

Avtor: Spletno Uredništvo
Bled je že petič gostil redno zasedanje Znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov IWC. Zasedanja se je tokrat udeležilo preko 180 udeležencev iz 45 držav.  Tokrat je bilo govora predvsem o vplivih podvodnega hrupa, o zmanjševanje prilova in zapletanja v ribiške mreže, o zaščitenih  območjih za kite in delfine ter o onesnaževanju – s posebnim poudarkom na plastiko.
Svetovna politika kitolova se kroji na Bledu

Tako atraktivno bi najbrž izgledal kit v Blejskem jezeru (foto: pxhere.com)

V slovenskem morju so opažanja kitov izjemno redek pojav, kar velja za celoten severni Jadran, medtem ko so obiski delfinov bolj pogosti. Vseeno je Slovenija članica Mednarodne komisije za kitolov (IWC) že od leta 2006, Bled pa je pravkar že petič gostil zasedanje Znanstvenega odbora te komisije. Znanstveni odbor je organ, ki pripravlja strokovne predloge in podlage za Mednarodno komisijo o kitolovu.

»Znanstveni odbor med drugim ugotavlja velikosti svetovnih populacij kitov in delfinov ter njihovo gensko pestrost, podaja strokovno mnenje o primernosti višine kvot za določene oblike kitolova in se ukvarja z varstvom kitov in delfinov, obravnava pa tudi opazovanja kitov in številne teme s področja okoljskih tem, pri čemer nudi znanstveno podporo Odboru za ohranjanje te komisije.

V zadnjih letih so prevladujoča področja slednjega tudi zmanjševanje vplivov podvodnega hrupa, onesnaževanja, vključno s plastiko na kite in delfine, zmanjševanje prilova in zapletanja v ribiške mreže ter zaščitena območja za kite in delfine,« so pojasnili z Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) ter Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), ki sta sodelovala pri izpeljavi dogodka.

Zasedanja se je na Bledu je tokrat udeležilo preko 180 udeležencev iz 45 držav sveta, med katerimi so bili tudi strokovnjaki slovenske organizacije Morigenos (Slovenskega društva za morske sesalce), ki iz svoje baze v središču Pirana spremlja predvsem delfine, ki jih opazijo v slovenskih teritorialnih vodah.

Zato je malce nenavadno, da strokovno zasedanje o morskih sesalcih redno gosti sladkovodni in celinski Bled, ne pa obmorski Portorož. Sicer predvsem v Braziliji in na Kitajskem obstaja tudi nekaj vrst sladkovodnih delfinov, na Gorenjskem pa jih pač ni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.