Naslovnica Gospodarstvo Svet za internacionalizacijo je dobil novo delovno skupino

Svet za internacionalizacijo je dobil novo delovno skupino

Avtor: Spletno Uredništvo
Na zasedanju Sveta za internacionalizacijo so se posvetili usklajevanju načrtovanih mednarodnih gospodarskih in promocijskih aktivnosti Slovenije v prihodnjem letu, ustanovljena pa je bila tudi nova ‘Stalna delovna skupina za koordinacijo aktivnosti na področju internacionalizacije’.
Svet za internacionalizacijo je dobil novo delovno skupino

Slovensko gospodarstvo v države izven EU veliko izvaža prek Luke Koper (foto: SJ)

Na zasedanju Sveta za internacionalizacijo so sodelovali vrh Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), vrh Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), predstavniki SID banke, Javne agencije SPIRIT, Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Obrtne zbornice Slovenije (OZS). Prisotni so se najprej posvetil usklajevanju načrtovanih mednarodnih gospodarskih in promocijskih aktivnosti Slovenije v prvi polovici prihodnjega leta.

»Z namenom širše promocije Slovenije so se seznanili s pripravami na Frankfurtski knjižni sejem 2023, z načrti predstavitve slovenskega gospodarstva v Dubaju, s pripravami na Expo 2025 v Osaki ter pregledali kandidature za Expo 2030. V razpravi o Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023 in Sloveniji je kot posebna gostja sodelovala vršilka dolžnosti direktorice Javne agencije za knjigo Katja Stergar,« so pojasnili z MGRT in z MZZ.

Poleg tega je bila ustanovljena ‘Stalna delovna skupina za koordinacijo aktivnosti na področju internacionalizacije’. Osnovni cilj ustanovitve te skupine je izboljšati sodelovanje vseh deležnikov, ki so povezani z diplomacijo, z gospodarstvom in s promocijo Slovenije v svetu. Govora je bilo tudi o diverzifikaciji in krepitvi tržnih niš, ki so jih na MGRT opredelili v ‘Programu spodbujanja investicij in internacionalizacije slovenskega gospodarstva’.

V ospredju gospodarske diplomacije pa ostajajo aktualne teme, kot so energetika, pomoč podjetjem vstopanju na nove trge in pomoč pri poslovanju v tujini. Sicer slovenska zunanja politika poleg gospodarstva promovira tudi slovensko odličnost na področjih znanosti in kulture, v današnjih časih je namreč vse čedalje bolj povezano med seboj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.