Naslovnica Magazin Superračunalništvo za inovativna podjetja

Superračunalništvo za inovativna podjetja

Avtor: Spletno Uredništvo
Sodelujoči pri projektu Slovenskega superračunalniškega omrežja SLING so pripravili dogodek ‘Superračunalništvo za podjetja: na poti k inovacijam’. Dogodek je bil primarno namenjen slovenskim podjetjem in industriji, gostilo pa ga je visokotehnološko podjetje Arctur.
Superračunalništvo za inovativna podjetja

Zanimanje za delo s slovenskimi superračunalniki je precejšnje (foto: Arnes)

Novogoriško visokotehnološko podjetje Arctur je eno redkih zasebnih podjetij v jugovzhodnem predelu Evrope, ki razpolaga z lastnim superračunalnikom. Tokrat so tam pripravili poslovno-informativni dogodek ‘Superračunalništvo za podjetja: na poti k inovacijam’, za organizacijo pa so poskrbeli sodelujoči pri projektu Slovenskega superračunalniškega omrežja SLING.

Kot je znano, je superračunalnik najbrž najbolj napredno računalniško orodje, saj omogoča uporabo najsodobnejših vrhunskih tehnologij, kot so umetna inteligenca, strojno učenje in analiza velepodatkov. Na Arcturju tokrat prisotnim pokazali, kako lahko slovenska podjetja postanejo inovativnejša s pomočjo superračunalništva, oziroma kako lahko s pomočjo sodobnih tehnologij raziskovalci in inženirji ustvarjajo inovacije.

Hibridni dogodek je bil primarno namenjen slovenskim podjetjem in industriji, a tudi šolstvu in znanosti. Poleg osnov superračunalništva in predstavitev izobraževanj, ki jih brezplačno izvajajo SLING partnerji, pa so predstavili tudi različne možnosti dostopa do superračunalniške infrastrukture, npr. do superračunalnika Vega, ki je postavljen na lokaciji Instituta informacijskih znanosti – IZUM v Mariboru.

»Superračunalništvo se uporablja v praktično vseh sektorjih, od razvoja zdravil, elektromotorjev, letalskih kril, slušalk, pa vse do izdelave modelov napovedi naravnih nesreč, načrtovanja jedrskih in fuzijskih reaktorjev, v filmski industriji, v modni industriji za tisk oblačil, v kmetijstvu pri pridelavi zelenjave ali na področju turizma, kjer izjemno število fotografij spremenimo v čudovite 3D modele kulturne dediščine«, je med drugim povedala vodja projektov pri Arcturju Tina Črnigoj Marc.

Poleg tega so predstavniki podjetija AFormX (SLO), In Silico (HRV) ter Mikrotvornica (HRV) v Novi Gorici predstavili lastne konkretne primere implementacij in prednosti uporabe tehnologije, celoten dogodek pa se je zaključil z vodenim ogledom superračunalnika Arctur-2.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.