Naslovnica Kronika Število nesreč v gorah spet opazno narašča

Število nesreč v gorah spet opazno narašča

Avtor: Spletno Uredništvo
S Planinske zveze Slovenije so po nekajtedenskem premoru spet opozorili na nesreče v gorskem svetu. Kljub vsej preventivi je namreč število nesreč v slovenskih gorah zadnje čase spet naraslo. Mnogi ljudje v gore še vedno odhajajo zelo nepripravljeni.
Na Triglav ne moremo v supergah in tudi čelade so zelo priporočljive (foto: Matjaž Šerkezi/PZS)

S Planinske zveze Slovenije (PZS) so pravkar ponovno opozorili na nesreče v gorskem svetu, saj je pričelo njihovo število spet naraščati. Gorski reševalci se praktično vsak dan odzivajo na klice na pomoč zaradi ponesrečenih planincev. Letos so tako našteli že 375 reševanj, medtem ko so jih za primerjavo lani v celotnem letu opravili 483. Trend torej kaže na opazen porast, kar je zaskrbljujoče, sploh zaradi vseh preventivnih dejavnosti, ki jih izvaja PZS.

»Letošnja podrobna statistika nesreč v gorah nam pokaže, da je bilo 375 intervencij, od tega je 144 posameznikov nepoškodovanih, 67 lažje in kar 111 težje poškodovanih. 28 posameznikov je bilo lažje ali huje obolelih, 22 pa jih je žal umrlo. Nič kaj spodbudno ni, da gorski reševalci na terenu še vedno srečujemo neprimerno opremljene posameznike, ki precenjujejo svoje sposobnosti.

Z gora skoraj dnevno pospremimo planince, ki so obnemogli ali pa ne upajo sestopiti po isti poti, po kateri so prišli. Veliko je tujcev iz največjih alpskih držav, za katere bi pričakoval, da imajo visoko stopnjo planinske ozaveščenosti,« je dogajanje povzel strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi. Seveda ni odveč ponoviti, da se je potrebno za varen obisk gora zares dobro pripraviti in pomisliti na marsikaj, sicer sebe in druge lahko spravimo v hudo nevarnost.

Močno je odmeval nedaven primer neodgovorne (morda bi lahko dejali celo neumne) matere, ki se je s tremi otroci kljub slabemu vremenu in megli odpravila na Krnska jezera, potem pa sta ji dva otroka izginila izpred oči. Kljub temu, da je stekla iskalna akacija izkušenih bovških in tolminskih reševalcev, so deklici nekaj ur kasneje našli drugi alpinisti in se jima ni na srečo zgodilo nič hudega.

Pred odhodom v gore je nujno potrebno preveriti vremensko napoved, pa tudi, kako je z bližnjimi kočami in zavetišči, s seboj pa vzeti primerno planinsko opremo, obleko in obutev. Pomisliti je potrebno tudi na hrano in na vodo ter pot prilagoditi svoji kondiciji, vremenu in morebitnim ostalim članom skupine (skupina zmore to, kar zmore njen najšibkejši član).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.