Naslovnica Magazin Spletni kriminalci izkoriščajo pandemijo kot lepo priložnost za zaslužek

Spletni kriminalci izkoriščajo pandemijo kot lepo priložnost za zaslužek

Avtor: Spletno Uredništvo

Te teden so se začeli poskusi spletnih prevar še stopnjevati. S Tržnega inšpektorata RS in s spletnega mesta Varni na internetu so ponovno opozorili, da je potrebno biti izjemno previden pri spletnih nakupih, še posebej zaščitnih mask, da ne sodelujemo v čudnih telefonskih anketah, ne vračamo klice na neznane številke in predvsem, da ne izdajamo svojih podatkov.

Spletni kriminalci izkoriščajo pandemijo kot lepo priložnost za zaslužekKriminalci poskušajo prek spleta ali prek telefona priti do vaših podatkov, ki bi jih radi zlorabili (foto: pxhere.com)

 

Na Tržnem inšpektoratatu Republike Slovenije se je ta teden nabralo več prijav v zvezi s spletno ponudbo zaščitne zdravstvene opreme. Predvsem gre za zaščitne maske, najmanj 43 prijav pa se nanaša na spletnega ponudnika shopland.si., ki naj bi bil iz Združenega kraljestva»Prijavitelji se v glavnem pritožujejo nad ceno, ki je po njihovem mnenju pretirana, prav tako pa navajajo tudi, da se ne morejo odjaviti od prejemanja oglasnih sporočil, ki jih prejemajo po elektronski pošti,« sporočajo s Tržnega inšpektorata.

Dodali so še, da so že sprožili tiste postopke, ki sodijo v območja pristojnosti inšpektorata. Poleg tega so s primerom seznanili tudi druge pristojne službe, kot na primer Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS), ki bo poskrbela za odjave prejemanja elektronskih sporočil. Uporabnike spletnih storitev pa opozarjajo na preudarnost pri naročanju zaščitne opreme.

»Pri tem naj bodo zlasti previdni na podatke o tem, kdo je ponudnik in od kod prihaja, saj bodo v primeru naročanja blaga pri tujih ponudnikih, v primeru težav veliko težje uveljavljali svoje potrošniške pravice kot bi jih doma v primeru nakupa pri znanih in preverjenih ponudnikih,« pravijo na išpektoratu. Na spletnem mestu varninainternetu.si pa so opozarjajo na telefonske klice kriminalcev, ki privabljajo ljudi vabijo k sodelovanju v neresnični anketi.

»Glavni namen je zbiranje osebnih ali bančnih podatkov (npr. sprašujejo za podatke o kreditni kartici), nato pa te želijo prepričati v različne sumljive posle – nakup delnic lažnih podjetij, investicije v nepremičnine, odprtje računa na trgovalnih/crypto platformah. Govorijo v polomljeni slovenščini ali angleščini, z ruskim/indijskim naglasom,« se glasi opozorilo. Preventivni nasveti so, da klicev na sumljive tuje številke ne vračamo.

Enako velja za vse neznane slovenske številke, saj lahko nekdo iz tujine brez večjih težav zakupi telefonsko številko iz Slovenije. Če vas kdo zares potrebuje, vas bo zagotovo poklical še enkrat. Če se vam zdi klic ali jezik sogovornika sumljiv, takoj prekinite pogovor. Predvsem pa prek telefona nikomur ne sporočamo nobenih osebnih ali finančnih podatkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.