Naslovnica Slovenija Slovenski napori za ohranjanje mokrišč

Slovenski napori za ohranjanje mokrišč

Avtor: Spletno Uredništvo
Drugega februarja se obeležuje Svetovni dan mokrišč, ki bo letos potekal pod sloganom ‘Čas je za obnovo mokrišč!’. Ob tej priložnosti so z Ministrstva za naravne vire in prostor spomnili na pomen mokrišč za okolje in tudi navedli vse projekte obnove mokrišč, ki so se jih v zadnjih letih lotili po Sloveniji.
Slovenski napori za ohranjanje mokrišč

Tudi Sečoveljske soline so na seznamu mednarodno pomembnih mokrišč Ramsarske konvencije (foto: SJ)

Ob jutrišnjem Svetovnem dnevu mokrišč so se oglasili z Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP). Javnost so opomnili na pomen, ki ga imajo mokrišča za širše okolje, in predstavili letošnji slogan dneva, ki se glasi ‘Čas je za obnovo mokrišč!’ Našteli so tudi vse projekte, ki so v zadnjih letih potekali ali še potekajo po naši državi, posvečeni pa so predvsem obnovi mokrišč na območjih ‘Nature 2000’.

Projekt ‘Kras ReVita’ je namenjen izboljšanju stanja najpomembnejših delov travišč in barjanskih površin na Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju, projekt ‘Life Stržen’ je osredotočen na obnovo struge potoka Stržena na Cerkniškem jezeru, pri projektu ‘Wetman’ pa gre za obnovo šestih sladkovodnih mokrišč v državi in sicer so to mokrišča Pohorska barja, Zelenci, Mura-Petišovci, Planik, Vrhe ter Gornji kal.

Projekt ‘Life Amphicon’ je posvečen ohranjanju dvoživk in njihovih habitatov, oziroma za vzpostavitev kar 130 novih mlak in večjih luž na štirih območjih Nature 2000 – 50 na Ljubljanskem barju, 40 na Radenskem polju, 30 na Bohorju in 10 v posavskem naravnem parku Jovsi. Pri projektu Mala Barja-Marja so obnovili mokrišča na 10 območjih Nature 2000 na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji ter odprli Info center Mišja dolina Natura 2000.

»V projektu PoLjuba, so se osredotočili na izboljšavo kmetijskih praks (časovno omejena košnja, prepoved gnojenja, odstranjevanje invazivnih tujerodnih vrst rastlin) za ohranjanje evropsko pomembnih živalskih vrst, odkupili so pomembna zemljišča in vzpostavili pogodbeno varstvo na skupno 133 hektarih površine. Med terenskimi akcijami je izstopal izlov invazivne tujerodne vrste želv,« so sporočili z MNVP.

Omenili pa so še drugi pomemben projekt na področju Ljubljanskega barja, projekt ‘Ljuba – Ljudje za barje’. V sklopu tega projekta so obnovili mokrotno dolino v naravnem rezervatu in v sodelovanju s kmetijskimi organizacijami spodbujali vključevanje kmetov v naravovarstvene ukrepe ‘Skupne kmetijske politike’.

Na seznam mednarodno pomembnih mokrišč Ramsarske konvencije pa so iz Slovenije uvrščena tri področja – Sečoveljske soline, Škocjanske jame ter Cerkniško jezero s Križno jamo in Rakovim Škocjanom.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.