Naslovnica Gospodarstvo Slovenska čebelomanija in čebelarski turizem

Slovenska čebelomanija in čebelarski turizem

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska skrb za čebele je izjemna, o čemer pričajo številne aktivnosti države glede zaščite čebel v preteklosti in še posebej ob nedavni proglasitvi 20. maja za Svetovni dan čebel. Tudi Slovenska turistična organizacija Slovenijo predstavlja kot deželo izjemnih naravnih danosti, katerega pomemben del so čebele. A o ‘čebelarskem turizmu’ doslej ni bilo moč prav veliko slišati, sedaj pa naj bi se to spremenilo.  

čebelnjak 2 AU

Slovenski čebelnjaki so med najlepšimi na svetu, toda ali bodo res pritegnili množice turistov? (foto:antonukmar.si)

 

Lani decembra je Slovenska turistična organizacija STO v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pripravila posebno publikacijo z naslovom na temo čebelarskega turizma (Follow the bees) v angleščini, kateri bodo v prvi polovici maja dodali še nemško jezikovno različico. V kratkem bo Čebelarska zveza Slovenije izdala tudi publikacijo Katalog ponudnikov čebelarskega turizma, pri pripravi splošnih vsebin o Sloveniji, kot odlični destinaciji čebelarskega turizma pa sodeluje tudi STO.

Publikacija bo predstavila ponudnike čebelarskega turizma v Sloveniji v slovenskem in angleškem jeziku na več kot 70 straneh in v nakladi 5.000 izvodov. Predvidoma bo v publikaciji vseh 35 verificiranih ponudnikov, toliko jih je namreč moč našteti po podatkih Čebelarske zveze Slovenije.

V izbrane predstavitve v tujini STO vključuje paviljon Čebelji svet, ki ga je izdelalo Ministrstvo a kmetijstvo gozdarstvo in prehrano (MKGP), posebna pozornost pa je čebelam in čebelarskemu turizmu namenjena tudi v okviru uradnega turistično-informacijskega portala slovenia.info (Medeno razkošje Slovenije, Omamni medenjaki s slovenskim medom, Izdelano in kupljeno v Sloveniji, Med za sladke trenutke in dobro počutje).

STO je v skladu s pozicioniranjem slovenske države kot zelene, aktivne, zdrave destinacije za 5-zvezdična doživetja čebelarski turizem pod sloganom »Be(e) responsible« in skozi zgodbo o čebeli postavila v središče predstavitve že na lanskoletni globalni turistični borzi WTM v Londonu ter tam požela veliko zanimanje medijske in strokovne javnosti.

V sodelovanju z Uradom vlade za komuniciranje in MKGP bo STO ob prvi obeležitvi svetovnega dneva čebel organizirala študijsko potovanje za predstavnike tujih medijev, za katerega so zaradi izjemnega interesa s strani medijev že povečali predvideno število udeležencev s ključnih trgov slovenskega turizma. Poleg tega bo Republika Slovenija ob Svetovnem dnevu čebel izdala poseben spominski kovanec, so še zapisali na STO. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.