Naslovnica Slovenija Slovenija prednjači na področju odprave raka materničnega vratu

Slovenija prednjači na področju odprave raka materničnega vratu

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar poteka že 17. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu (RMV). Čeprav je ta rak med vsemi raki najlažje preprečljiv, je še vedno četrti najpogostejši rak pri ženskah. Zaradi učinkovitega presejalnega programa ZORA pa se Slovenija uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom RMV in na svetovnem nivoju prednjači na poti k popolni odpravi te zahrbtne bolezni.
Slovenija prednjači na področju odprave raka materničnega vratu

Laboratorij za zdravstvene preiskave (foto: pxhere.com)

Z Ministrstva za zdravje so ob pričetku ‘Evropskega tedna preprečevanja raka materničnega vratu’ (RMV) spomnili, da Svetovna zdravstvena organizacija od leta 2020 izvaja globalno strategijo za odpravo RMV. Cilji so, da se vsaj 70 % žensk udeleži presejalnih programov, da se ustrezno zdravi več kot 90 % odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu in doseže 90 % precepljenost deklic proti humanim papilomavirusom (HPV).

Na Ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da Slovenija prva dva cilja že dosega. Glede doseganja tretjega cilja pa pravi, da bo potrebno še več pozornosti posvetiti cepljenju proti HPV. Spodbujanje cepljenja proti virusom, ki povzročajo raka, je obenem tudi ena izmed temeljnih pobud ‘Evropskega načrta za boj proti raku’, v pripravi pa so tudi prva evropska priporočila za preprečevanje rakov, ki jih povzročajo okužbe.

Pri oblikovanju priporočil aktivno sodeluje tudi Slovenija, med drugim s pomembno vlogo v evropskem projektu PERCH (angl. ‘Partnership to contrast HPV’). Svetovna zdravstvena organizacija pa za Slovenijo (na podlagi dobrih rezultatov že vrsto let trajajočega programa ZORA) pravi, da bi lahko naša država kot prva v Evropi dejansko dosegla popolno odpravo vseh primerov raka materničnega vratu.

»Preventivni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA je v 20 letih dosegel izjemne rezultate, saj se je zbolevnost z rakom materničnega vratu v Sloveniji več kot prepolovila. Leta 2021 je s tem rakom zbolelo zgolj 88 žensk, odkrili pa smo kar 1.589 predrakavih sprememb visoke stopnje. To so že rezultati, ki omogočajo odpravo raka materničnega vratu,« pravijo na MZ.

Po podatkih Državnega programa ZORA pa je bilo v zadnjih 5 letih pregledanih 85,6 % vseh žensk v ciljni skupini 20 do 64 let, a so zaznali manjšo udeležbo na presejalnih pregledih v starostni skupini med 30 in 39 let, kar jih skrbi, saj v tej skupini žensk odkrijejo več kot tretjino vseh predrakavih sprememb visoke stopnje v državi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.