Naslovnica Magazin Slovenija je bogatejša dve novi Evropski digitalni inovacijski stičišči

Slovenija je bogatejša dve novi Evropski digitalni inovacijski stičišči

Avtor: Spletno Uredništvo
Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je oznanila, da je s strani Komisije EU pravkar dobila potrdilo, da je Slovenija bogatejša dve novi Evropski digitalni inovacijski stičišči (EDIH).
Slovenija je bogatejša dve novi Evropski digitalni inovacijski stičišči

Slovenija ostaja med vodilni i državami EU glede številnih področij digitalizacije (foto: rawpixel.com)

Direktorat za informacijsko družbo in informatiko, Ministrstvo za javno upravo ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo so že novembra leta 2020 objavili javni poziv Slovenskim digitalnim inovacijskim stičiščem (DIH), če bi rada postala Evropska digitalna inovacijska stičišča (EDIH). Osnovni cilji Komisije EU so bili usklajevanje vseh tovrstnih središč po EU, zagotovitev sodelovanja in delovanja po enotnih standardih.

Sedaj so s Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo sporočili, da je Komisija EU dokončno pregledala vse vloge, ki so jih po predhodnem izboru na nacionalni ravni predložile različne organizacije oziroma strukture z vseh koncev EU. Komisija EU se je na koncu odločila, da Slovenija pridobila bogatejša dva EDIH-a. Prvi je DIGI-SI (vodilni partner: Univerza v Mariboru), drugi pa SRC-EDIH (vodilni partner: Razvojni center Novo mesto).

Poleg tega pa je slovenski digitalni center 4PDIH (vodilni partner: Univerza v Ljubljani) s strani Evropske komisije pridobil certifikat odličnosti, kar je prav tako odličen dosežek, ki obenem veliko pove o visoki kakovosti digitalnega prehoda v naši državi. EDIH-i bodo sicer sofinancirani z evropskimi (program DIGITAL) in nacionalnimi sredstvi, imeli pa bodo veliko različnih nalog s področja digitalizacije.

»Njihov namen je pomoč podjetjem, lokalnim skupnostim, državnemu aparatu in posameznikom k višji konkurenčnosti z uporabo digitalnih tehnologij v delovnem procesu. EDIH-i bodo svoje storitve nudili subjektom v Evropi, in sicer: možnost testiranja pred investiranjem, zagotavljanje možnosti krepitve spretnosti, podpora pri iskanju vlagateljev krepitev inovacijskega ekosistema ter podpora mreženju,« so še pojasnili s Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.