Naslovnica Slovenija Slovenija bo skladiščila evropske zaloge osebne zaščitne opreme

Slovenija bo skladiščila evropske zaloge osebne zaščitne opreme

Avtor: Spletno Uredništvo

Uprava RS za zaščito in reševanje je po uspešni prijavi na razpis Evropske komisije že pričela pripravljati nove zmogljivosti za skladiščenje zalog zaščitne opreme iz mehanizma EU za civilno zaščito ‘rescEU’. Slovenija bo tako postala ena od 9 držav EU, ki bo gostila zaloge medicinske oz. zaščitne opreme. 

Lanski prizor delovanja rescEU, ko so pripadniki italijanske vojske raztovarjali romunska letala z medicinsko pomočjo (foto: FB EU Council)

 

Projekt, po katerem bo Slovenija vzpostavila nov center za skladiščenje zalog zaščitne opreme iz mehanizma EU za civilno zaščito ‘rescEU’, je v celoti financiran iz sredstev EU. Vrednost projekta znaša približno10,6 mio EUR, pri čemer mora Republika Slovenija iz proračuna zagotoviti okoli 1,8 mio EUR sredstev za pokritje davka na dodano vrednost in delno tudi za delo pripadnikov Civilne zaščite.

»Projekt predstavlja prispevek Slovenije k strateškim evropskim rezervam zalog medicinskih sredstev in osebne zaščitne opreme v okviru zmogljivosti rescEU, ki so namenjene usklajenemu in učinkovitemu boju proti resnim čezmejnim zdravstvenim grožnjam, v sedanji situaciji predvsem za zajezitev širitve covid-19,« so glede novih zmogljivosti pojasnili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Predstavili so tudi vrste osebne zaščitne opreme, ki jo bo zagotovila Slovenija, in sicer gre za zaščitne maske, rokavice, zaščitne obleke, predpasnike, očala ter vizirje. Ta oprema in osebje, ki bo rokovalo z njo, bodo morali biti nenehno nared, da artikle po potrebi razpošljejo drugam v EU v roku 12 ur. O uporabi teh zalog sicer odloča Evropska komisija preko svojega Centra za usklajevanje nujnega odziva.

Države gostiteljice morajo zmogljivosti rescEU zagotavljati za obdobje najmanj 5 let od podpisa pogodbe s Komisijo EU, strateške rezerve zalog medicinskih sredstev in osebne zaščitne opreme pa trenutno  poleg Slovenije skupno gosti še osem držav članic EU – Belgija, Danska, Grčija, Nemčija, Madžarska, Romunija, Švedska in Nizozemska.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.