Naslovnica Šport Sezona motociklizma naj bi se z nekaj novostmi nadaljevala julija

Sezona motociklizma naj bi se z nekaj novostmi nadaljevala julija

Avtor: Spletno Uredništvo

Med čakanjem na ponovni start sezone 2020 svetovnega prvenstva v motociklizmu so s krovne organizacije svetovnega motociklizma Dorna Sports sporočili, da je Komisija za velike nagrade sprejela nekaj novosti. Vzrok za spremembe je pandemija koronavirusa, novosti pa so formalne in tehnične narave.

 Sezona motociklizma naj bi se z nekaj novostmi nadaljevala julijaV preteklosti je bil ugodnosti pri razvoju deležen Ducati, danes sta to KTM in Aprilia (foto: aprilia.com)

 

Krovna mednarodna organizacija svetovnega motociklizma je pravkar oznanila nekaj novosti, ki so bolj formalne in tehnične narave. Čeprav se bo najbrž morala večina tekmovalnih motociklističnih dirk letos odvijati brez prisotnosti gledalcev, so potrdili, da bo tako potrebno maksimalno zreducirati število stokovnega osebja ba dirkah. Obenem pa naj bi moštvom omogočili optimalen izkoristek vseh prostorov na prizoriščih dirk.

Komisija za Velike nagrade, ki jo sestavljajo Carmelo Ezpeleta (Dorna, predsednik), Paul Duparc (FIM), Hervé Poncharal (IRTA) in Takanao Tsubouchi (MSMA), se je odločila, da bodo zaradi skrajšanja sezone 2020 v vseh razredih prepovedani vsi začasni vpisi. Ta segment novosti v pravilih se nanaša na politiko ugodnosti oz. olajšav, ki naj bi novim ekipam olajšala razvojno pot do kakovostnega nivoja, na katerem so najboljša moštva.

»Ena od posledic zmanjšanega števila dogodkov v letu 2020 je pomenila, da je bilo teoretično mogoče, da bi proizvajalec brez koncesij do leta 2021 pridobil koncesije na podlagi rezultatov na le nekaj dirkah,« so vzrok za spremembe pojasnili na Komisiji za VN. Prav tako je Komisija odločila, da se homologacija specifikacij motorja 2020/21 za proizvajalce razreda MotoGP, ki so deležni ugodnosti, lahko odloži.

V praksi to pomeni, da bosta morala proizvajalca KTM in Aprilia dobaviti vzorčne motorje najkasneje do 29. junija. Sicer pa je direktor Dorna Sports Carmelo Ezpeleta ta teden napovedal, da trenutno kaže, da bi lahko s sezono svetovnega prvenstva 2020 ponovno začeli v mesecu juliju in sicer v španskem Jerezu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.