Naslovnica Svet & EU Septembra tudi o pravičnih minimalnih plačah

Septembra tudi o pravičnih minimalnih plačah

Avtor: Spletno Uredništvo
V Parlament EU še ni konec poletnih počitnic, vseeno pa so že napovedali prve septembrske naloge poslancev. Tako bo Parlamentarni odbor za zaposlovanje in socialne zadeve končal obravnavo predlog Komisije EU o zagotavljanju minimalnih plač in tudi o tem verjetno glasoval že do konca meseca.
Zanimivo bo spremljati, koliko časa bo minilo do uveljavitve pravičnih minimalnih plač povsod po EU (foto: pixinio.com)

Sicer se organi Evropske unije že vrsto let posvečajo minimalnim plačam, oziroma zagotovitvi pravičnih minimalnih plač za vse delavce v EU. Vendar se že v osnovi spopadajo s težavo, da obstajajo velike razlike med posameznimi državami. Tako je višina mesečne minimalne plače v EU najnižja v Bolgariji in sicer znaša le 312 evrov, najvišje pa je v Luksemburgu, kjer minimalna plača dosega kar 2142 evrov.

Širša ekonomska in družbena kriza, ki jo je povzročila pandemije koronavirusa, pa je še potencirala nujnost zagotovitve pravičnih minimalnih plač po vseh državah EU. »Veliko ljudi, ki se proti pandemiji borijo v prvih bojnih vrstah, prejema le minimalno plačo, med njimi so negovalci, zdravstveni delavci, vzgojitelji in čistilci. Ženske predstavljajo skoraj 60 odstotkov delavcev, ki v EU delajo za minimalno plačo,« so spomnili s Parlamenta EU.

Parlament EU, Svet EU in Komisija EU so že novembra leta 2017 proglasili ‘Evropski steber socialnih pravic’ in s tem zarisali smernice EU na poti proti uveljavitvi pravičnih plač. Parlament je lani decembra še dodatno poudaril, da mora nova Direktiva o pravičnih plačah prispevati k odpravljanju revščine med mladimi, spodbujati kolektivna pogajanja, zmanjšati razlike med spoli in poskrbeti tudi za spodbujanje k delu.

Zadnji predlog upošteva pristojnosti držav in svobodo pogajanja med socialnimi parterji, zato ne določa ravni minimalnih plač, ob upoštevanju družbeno-gospodarskih pogojev ter regionalnih in sektorskih razlik v posameznih državah. Parlamentarni odbor za zaposlovanje in socialne zadeve že obravnava predlog Komisije, o njem bo najverjetneje glasoval septembra 2021, čemur bo sledilo glasovanje na plenarnem zasedanju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.