Naslovnica Slovenija Seminar o prihodnosti optičnih komunikacij

Seminar o prihodnosti optičnih komunikacij

Avtor: Spletno Uredništvo
Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani gosti že 26. Seminar optične komunikacije, ki ga organizira Laboratorij za sevanje in optiko. Na letošnjem seminarju predavatelji z univerz, inštitutov in podjetij predstavljajo o novosti, raziskovalne dosežke in smernice glede razvoja optičnih komunikacij v Sloveniji in v svetu.
Seminar o prihodnosti optičnih komunikacij

Prizor z enega od predavanj (foto: FB Laboratorij za sevanje in optiko FE UL)

Rdeča nit letošnjega, že 26. po vrsti ‘Seminarja optične komunikacije’, je vlakno do končnega uporabnika kot edini pravi širokopasovni medij. Tridnevno dogajanje gosti Laboratorij za sevanje in optiko, ki sodi pod okrilje Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Številni domači predavatelji z univerz, inštitutov in podjetij se bodo letos posvetili novostim, raziskovalnim uspehom in smernicah za razvoj optičnih komunikacij v Sloveniji.

»Optična omrežja, osnovana na optičnih vlaknih, so energijsko najmanj potratna in jih je zato smiselno maksimalno uporabljati pri povezovanju vseh naprav, ki se ne premikajo. Uporaba optične infrastrukture nedvomno omogoča tudi bolj varčno izrabo frekvenčnega prostora, ki je omejena dobrina. Udeleženci seminarja bodo med drugim dobili vpogled v novo nastajajoče tehnologije ter se seznanili z različnimi pomembnimi dosežki.

Seminar je že od samega začetka namenjen strokovnemu izpopolnjevanju slovenskih telekomunikacijskih strokovnjakov in drugih, ki se za to področje zanimajo,« so pojasnili z Ministrstva za digitalno preobrazbo, kjer zadnja leta vse bolj intenzivno sodelujejo s Fakulteto za elektrotehniko.

Medtem, ko bodo letos domači strokovnjaki predavali o sedanjosti in bodočnosti optičnega omrežja v Sloveniji, pa bodo predavatelji iz tujine spregovorili o najnovejših razvojnih težnjah in predstavili predvidevanja za prihodnost, s posebnim poudarkom glede razvoja varnih kvantnih komunikacij.

Seminar optičnih komunikacij je pomembna stična tička med državnimi organi, visokim šolstvom, raziskovalnimi institucijami in gospodarstvom, saj je že doslej opazno prispeval k vpeljavi širokopasovnih komunikacij v državi ter poskrbel za prenos znanja iz akademskega okolja v slovenska telekomunikacijska podjetja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.