Naslovnica Gospodarstvo Sedanjost in prihodnost slovenske avtomobilske industrije

Sedanjost in prihodnost slovenske avtomobilske industrije

Avtor: Spletno Uredništvo
Vrh Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se je srečal s predstavniki slovenske avtomobilske industrije. Ti so predstavili svojo vizijo razvoja avtomobilske industrije ter projekt ‘GREen MObility’, oz. ‘GREMO’, ki je pobuda Slovenskega avtomobilskega grozda in drugih podjetij.  Z Ministrstva pa so predstavili dosedanje vladne aktivnosti in načrte za bližnjo prihodnost.
Sedanjost in prihodnost slovenske avtomobilske industrije

Prizor s srečanja predstavnikov slovenske avtomobilske industrije in MGRT (foto: MGRT/gov.si)

Podatki Ministrstva za gospodarstvo pravijo, da delež bruto domačega prihodka (BDP) avtomobilske industrije na nivoju EU presega 7 odstotkov, v Sloveniji pa kar 10 odstotkov. Pri nas v tem segmentu deluje skoraj 300 podjetij, katerih celotni prihodki znašajo 4 milijarde evrov. Dobavitelji v tej industriji so v 80 odstotkov primerov tudi izvozniki, z avtomobilsko industrijo pa je v Sloveniji industrijo neposredno in posredno povezanih okrog 40.000 delovnih mest.

»Avtomobilska industrija v Sloveniji ima pomemben status tehnološko razvojnih prebojnikov, ki se vključujejo v globalne verige avtomobilske proizvodnje. Zaradi ključne usmeritve EU in Slovenije v zeleni prehod je tudi v avtomobilski industriji potrebno razvoj premakniti v smeri električne mobilnosti in razvoja baterij,« so pojasnili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Avtomobilsko industrijo so na sestanku zastopali Tanja Mohorič (direktorica Slovenskega avtomobilskega grozda GIZ ACS), Iztok Seljak(direktor Hidria Holding d.o.o.), Radovan Bolko (nadzorni svet Kolektor d.o.o.) in Matjaž Čemažar (direktor Domel d.o.o.). Ministru so predstavili iniciativo ‘GREMO’ oz. ‘GREen MObility’ in svojo vizijo razvoja slovenske avtomobilske industrije.

GREMO’ je inovacijska platforma slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije za zeleno mobilnost (‘Green Mobility’), ki ga vodi GIZ ACS. Grozd se zavzema za krepitev sodelovanja z državnimi organi in za dodatno podpore države, ne le zakonsko in finančno, ampak tudi prek znanstveno-raziskovalnih struktur. Poudarili so še potrebo po bolj ciljnem sofinanciranju in usklajenem načinu izvajanja razvojnih projektov.

Predstavniki MGRT oziroma Vlade RS pa so spregovorili o dosedanjih aktivnostih državnih organov, ki segajo od oblikovanja zakonodaje, številnih različnih načinov financiranja, pa vse do formiranja skupnih posvetovalnih teles. Napovedali so tudi večje število prihajajočih javnih razpisov, predvsem s področja t.i. ‘zelenega prehoda’, na katera se bodo lahko prijavila tudi številna podjetja iz avtomobilske industrije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.