Naslovnica Svet & EU Sedaj bodo pol leta izmenjevali poglede

Sedaj bodo pol leta izmenjevali poglede

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je v želji po povečanju gospodarske in politične kooperacije z Afriko pravkar pripravila osnutek svoje nove strategije. Evropska komisija bi z afriškimi državami rada pospešila sodelovanje na petih področjih, kot so trajnostna rast in delovna mesta, mir in upravljanje, migracije in mobilnost, zeleni prehod in digitalna preobrazba. A kako naj se zadeve pospešijo, če bodo šele čez dobrih 6 mesecev predvidoma potrjevali strategijo za naslednja leta?

Sedaj bodo pol leta izmenjevali pogledeLakota in revščina sta prva vzroka za nastanek migracij in terorizma (foto: en.wikipedia.org)

  

Nova strategija Komisije EU za poboljšanje sodelovanja z državami Afriške unije (AU) predvideva spodbujanje digitalne preobrazbe, uresničitev zavez iz Pariškega sporazuma, izboljšanje poslovnega in naložbenega okolja, boljši dostop zlasti žensk in mladih do izobraževanja, varstvo socialnih pravic in preprečitev dela otrok, gradnjo sodelovanja ob vključevanju standardov pravne države in osrednji vlogi Združenih narodov.

Ta dokument bo temelj za sklenitev novih sporazumov evropskih struktur z afriškimi partnerji, o čemer bo govora na letošnjem jesenskem vrhu EU in AU. »V Afriki je v igri del prihodnosti Evrope. Z okrepitvijo našega že tako trdnega partnerstva lahko ogromno pridobimo, in sicer na področjih, kot so mir in stabilnost, revščina in neenakost, terorizem in ekstremizem.

Obe celini potrebujeta druga drugo, da se vzajemno krepita ter uresničujeta skupni cilj: boljši svet z mednarodnim redom, ki temelji na pravilih,« je napovedal podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell. Kot običajno, pa se nikomur ne mudi. Šele oktobra letos bodo na vrhu držav Evropske unije in Afriške unije potrjevali strategijo za naslednja leta in tam določili skupne strateške prednostne naloge. Kdaj se bodo te naloge dejansko začele operativno izvajati in kdaj bo torej sodelovanje steklo, pa se še ne ve.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.